Fiscalitate

Noi formule de calculare a accizelor suplimentare pentru autoturismele de lux
23.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

În 2020, în Moldova se planifică introducerea unei noi formule de calculare a accizelor suplimentare pentru autoturismele de lux, utilizarea unei cote progresive de la 2% până la 10% și aplicarea accizelor pentru mașini cu o valoare mai mare de 600 mii lei. Aceste prevederi se conţin în proiectul politicii fiscale şi vamale pentru 2020, Ministerul Finanțelor menţionează că, actualmente, legislația fiscală prevede o acciză suplimentară de 2% pentru autoturismele mai scumpe de 1,5 milioane lei.

Astfel, în anul 2018, pentru 79 de mașini cu o valoare mai mare de 1,5 milioane lei, au fost încasate la bugetul de stat aproximativ 2 milioane lei. Însă, în vederea asigurării redistribuirii veniturilor populației și asigurării unor încasări adiționale bugetare, se propune consolidarea accizului respectiv prin diminuarea valorii autoturismului pentru care se aplică, concomitent cu majorarea mărimii accizului pentru automobile cu o valoare mai mare. Ministerul Finanțelor propune ca la categoria automobilelor de lux să fie atribuite şi autoturismele cu o valoare mai mare de 0,6 milioane lei, şi nu mai mare de 1,5 milioane de lei, cum este în prezent. Pentru aceste autoturisme se vor aplica cotele progresive a accizelor.

Pentru autoturismele cu o valoare între 600 mii și 700 mii lei se propune să se aplice un acciz suplimentar de 2%; pentru autoturisme cu o valoare de la 700 mii la 800 mii lei – 3%; de la 800 mii la 900 mii lei – 4%; de la 900 de mii le la 1 milion de lei – 5%; de la 1 milion lei la 1,2 milioane lei – 6%; de la 1,2 milioane lei la 1,4 milioane lei – 7%; de la 1,4 milioane lei la 1,6 milioane lei – 8%; de la 1,6 milioane lei la 1,8 milioane lei – 9%; pentru autoturisme cu o valoare mai mare de 1,8 milioane lei – 10%.

Astfel, acciza medie suplimentară pentru aceste autoturisme va constitui între 12,8 mii şi 226,1 mii lei. În cazul aprobării acestei formule, vor fi impozitate anual aproximativ 1,1 mii de autoturisme cu o valoarea mai mare de 600 mii lei, ceea ce reprezintă 4% din total autoturisme importate anual. Potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, această măsură va aduce în bugetul de stat suplimentar 60 milioane lei.

De asemenea Ministerul Finanțelor menționează că prin această măsură va fi asigurată o echitate fiscală și socială, prin redistribuirea veniturilor, de la persoanele cu capacitate mai mare de plată (achitarea accizului suplimentar) către persoanele social vulnerabile (prin intermediul politicilor de cheltuieli sociale).


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.