În perioada 18 – 20 noiembrie curent, peste 25 polițiști au participat la un atelier de instruire cu genericul ,,Crimele motivate de ură împotriva romilor – o provocare pentru Poliția națională” organizat sub egida Consiliului Europei potrivit unui comunicat.
Scopul cursului de instruire reprezintă consolidarea cunoștințelor teoretice și experiențelor practice a angajaților Poliției în domeniul investigării și documentării infracțiunilor motivate de ură, prin preluarea bunelor practici europene și examinarea jurisprudenței CEDO.
Seminarul s-a axat pe următoarele subiecte:
- Abordarea criminalităţii motivată rasial – perspective juridice și comunitare;
- Standardele Consiliului Europei aplicate în practică la documentarea crimelor motivate rasial, relevante pentru Poliție;
- Prezentarea generală a prevederilor legale naționale privind egalitatea, nediscriminarea și investigarea infracțiunile de ură;
- Infracțiunile motivate rasial în Republica Moldova: provocări legislative și practice;
- Dezvoltarea unei percepții aprofundate a participanților despre formele de infracțiuni motivate rasiale, conform practicii Curții Europene a Drepturilor Omului, cum ar fi: atacuri de grupuri extremiste, marșuri de ură, atașare aleatorie a romilor, discursuri de ură.
- Instrumente ale Consiliului Europei destinate ofițerilor de poliție privind standardele și crimele motivate rasial și nediscriminarea cu accent pe romi și călători.
- Analiza cazurilor reliefate de jurisprudența Curții Europene pentru Drepturile Omului și care prezintă relevanță pentru activitatea Poliției Naționale.
Totodată, în cadrul cursului, polițiștii și reprezentanții comunităților de romi în comun cu specialiștii din domeniul juridic au discutat despre rolul Poliției în combaterea crimelor motivate rasial care afectează comunitățile de romi, importanța identificării grupurilor vulnerabile – victime ale infracțiunilor, hărțuirii și discriminării rasiale, conștientizarea barierelor existente pentru investigarea infracțiunilor rasiale și stablirea soluțiilor din perspectiva politicii interne și a legislației în vigoare cu privire la sancționarea infracțiunilor motivate rasial.