Internaţional

Apel către instituțiile de stat din partea Președintelui Comisiei de la Veneția
27.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

În cadrul Consiliului Europei, la data de 27 noiembrie, potrivit unui comunicat, Președintele Comisiei de la Veneția și-a manifestat îngrijorarea referitor la situația politică din Republica Moldova, în special referitor la conflictul instituțional dintre diferite autorități publice.

Promovarea intereselor personale și dezbinarea instituțională trebuie evitată. Republica Moldova trebuie să dovedească că reprezintă un stat de drept în care guvernează Constituția.

Acesta mai reiterează că Constituția Republicii Moldova trebuie respectată, în special  principiul constituțional al separației puterilor de stat. Cu această ocazie, acesta declară că legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii a fost recunoscută de către Comisie încă din octombrie. În același timp, competențele constituționale ale acestei instituții trebuie folosite întotdeauna și numai în interesul cetățenilor țării.

În context, Gianni Buquicchio cere tuturor instituțiilor din Republica Moldova „să coopereze productiv între ele pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea instituțiilor judecătorești și de urmărire penală, în conformitate cu Constituția Moldovei și cu principiile internaționale ale democrației și statului de drept”.


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.