Banking
 

Cristina Harea, Viceguvernatorul BNM, privește optimist viitorul financiar al Republicii Moldova
28.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

Banca Națională a Moldovei informează că Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Cristina Harea, a participat la o conferință dedicată gestiunii riscului de credit, desfășurată astăzi la Chișinău.

În cadrul conferinței, doamna Harea a constat că „După sanarea profundă, reformarea semnificativă și stabilizarea sistemului financiar- bancar din ultimii trei ani,  a venit timpul dezvoltării pieței financiare”

Potrivit ei, în prezent are loc relansarea creditării – deja de 19 luni consecutiv fiind atestată o creștere a portofoliului de credite în lei a băncilor comerciale, care depășește deja 39 miliarde lei. Pe de altă parte, crește semnificativ creditarea nebancară. Astfel, în 2014 portofoliul de împrumuturi al organizațiilor financiare nebancare constituia mai puțin de 4 miliarde lei, iar la finele acestui an s-ar putea să ajungă la 10 miliarde lei.

„Această creștere a accesului publicului larg la finanțare și a incluziunii financiare este, desigur, un lucru binevenit, ajutând oamenii să atingă un nivel de trai mai bun. Totuși este necesară respectarea principiilor de creditare responsabilă, informare și protecție a consumatorului. Acest lucru devine tot mai important pentru evitarea fragilizării sistemului și menținerea stabilității financiare a țării”, a menționat oficialul BNM.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.