Drept penal şi contravenţional

În Austria au fost amplasate camere inteligente care captează imagini cu șoferii ce utilizează telefonul
02.12.2019 | JURIDICE MOLDOVA

În contextul în care foarte mulți oameni continuă să folosească telefonul la volan, un sistem automatizat pentru amendarea lor este cea mai bună soluție. E imposibil să prinzi un număr mare de persoane care încalcă legea doar privindu-le de pe marginea străzii. În plus, este nevoie de imagini clare pentru ca acea amendă să nu fie contestată.

Camere inteligente care surprind șoferii distrași la volan au fost introduse de curând în regiunea New South Wales din Australia, informează Telegraph.md. Acestea pot identifica și imortaliza momentul în care un șofer își folosește telefonul, în loc să fie atent la trafic. Sistemul face fotografii constant, doar utilizează un algoritm de inteligență artificială pentru a identifica în poză dacă șoferul nu este atent la drum și are un telefon în mână. La final, fotografiile rămase mai sunt analizate o dată de către o persoană, înainte să fie puse în plic și expediate celor care au încălcat legea.

Noile camere vor fi instalate atât în poziții fixe, cât și pe dube mobile, pentru a-și face treaba în locuri mai puțin accesibile, în care șoferii, de cele mai multe ori, sunt mai inconștienți.

La prima încălcare a legii, șoferii vor primi acasă un avertisment, în speranța că situația nu se va mai repeta ulterior. A doua încălcare se reflectă într-o amendă de aproximativ 230 de dolari și 5 puncte. Amenda sare până la 309 dolari dacă ți-ai folosit telefonul la volan în apropierea unei școli și 10 puncte. În mod previzibil, oficialii sunt optimiști că noua practică va duce la mai înregistrarea unui număr mai mic de astfel de incidente în trafic.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.