Fiscalitate

Donațiile materiale oferite unor categorii de persoane vor fi considerate obținere de venit potrivit modificărilor propuse Codul Fiscal
06.12.2019 | JURIDICE MOLDOVA

Noi modificări propuse la Codul Fiscal adoptate în prima lectură.
Astfel, se propune ca persoanele fizice care fac o donație sub formă de mijloace bănești  (cu excepția donaților făcute în scopuri filantropice și de sponsorizare indicate la art 36 alin. (2) ) să se considere drept persoană care a obținut venit în mărimea sumei mijloacelor bănești donate, cu excepția sumei donate de persoana fizică care nu desfășoară activitatea de întreprinzător pe parcursul perioadei fiscale în partea în care această sumă totală nu depășește venitul impozabil obținut în perioada fiscală de raportare.
Aceste prevederi nu se vor extinde asupra persoanelor care au calitate de rudă sau afin de gradul I.
Astfel, persoana fizică  care face donație a mijloacelor bănești în scopuri fiscale va constata venit. Venitul în scopuri fiscale va fi evaluat în mărimea sumei mijloacelor bănești donate în partea în care acesta depășește venitul obținut în perioada fiscală de raportare.
De asemenea, a fost inclus un nou punct în art 21 care prevede că „agentul economic care face o donație sub formă de bunuri se consideră că a vândut bunul donat la un preț ce reprezintă mărimea maximă dintre valoarea neamortizată în scopuri fiscale și valoarea de piață la momentul donării”.

 


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.