Internaţional

Noua Comisie Europeană 2019-2024: Comisia Von der Leyen
10.12.2019 | JURIDICE MOLDOVA

De curând, Parlamentul European a aprobat noii comisari UE, care au și fost prezentați în plen de către președinta aleasă a Comisia Europeană (EC), Ursula von der Leyen.

Executivul președintei Comisiei Europene, compus din 27 de membri (anterior refuzului Marii Britanii de a numi un candidat erau 28 de membri) a preluat funcția în data de 1 decembrie 2019.

Urmează a fi menționat că, Comisia este o instituție a Uniunii Europene, responsabilă de întocmirea propunerilor legislative, punerea în aplicare a deciziilor, respectarea tratatelor UE și de gestionarea activității curente a UE. Comisia funcționează ca un guvern, format din 28 de membri, fiecare stat membru al Uniunii Europene are un membru în Comisie, iar aceștia au obligația de a reprezenta interesele comune ale UE și nu interesele naționale ale statului din care face parte.

Comisia 2019-2024 are trei vicepreședinți executivi: Frans Timmermans (Olanda), Margrethe Vestager (Danemarca) și Valdis Dombrokvskis (Letonia). Ursula von der Leyen este prima femeie președintă a Comisiei, colegiul comisarilor având 12 femei membre, cea mai mare proporție de femei în calitate de comisari până în prezent.

Președinta Comisiei a subliniat că vor fi instituite cadre adecvate de investiții și reglementare pentru ca Europa să fie un exemplu pe plan internațional privind o serie de probleme critice: protecția mediului și schimbările climatice, incluziunea, inovarea și digitalizarea, precum și protecția democrației, valorilor europene, drepturilor cetățenilor și statului de drept.

Sursa: https://ec.europa.eu/info/election-european-commission-2019-2024_en
https://ec.europa.eu/info/about-european-commission_en


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.