Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova

Vizita prof. Melanie Reid la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova
17.12.2019 | JURIDICE MOLDOVA

În perioada 11-12 noiembrie 2019, prof. Melanie Reid, de la Universitatea Lincoln Memorial, SUA,  a efectuat o vizită la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Această vizită a avut loc în cadrul proiectului „Promovarea culturii dezbaterilor în învățământul juridic din Republica Moldova” implementat de către ABA ROLI Moldova cu susținerea financiară a  Departamentul de Stat al SUA.

Acest proiect are drept obiective promovarea proceselor simulate în cadrul facultăților de drept din Republica Moldova, precum și susținerea participării studenților în cadrul competiției internaționale – JESSUP 2020. Competiția de procese simulate JESSUP este cea mai mare competiție de acest fel din lume, anual având ca participanți reprezentanți ai aproximativ 700 facultăți de drept din peste 100 de țări. Competiția este o simulare a unei dispute fictive dintre țări în fața Curții Internaționale de Justiție, organul judiciar al Organizației Națiunilor Unite și este organizată de către Asociația Internațională a Studenților la Drept (ILSA) în parteneriat cu firma de avocatură White & Case din SUA.

Vizita a fost organizată și coordonată de către conf. univ., dr. în drept, Vidaicu Mihaela, Director ABA ROLI Moldova.

În cadrul acestei vizite, prof. Melanie Reid și conf. Mihaela Vidaicu s-au întâlnit cu prof., dr. hab, Sergiu Brînză, decan al Facultății de Drept, USM, și conf. univ., dr. în drept, Veronica Mocanu, prodecan, pentru a stabili relații de colaborare între facultățile de drept și a încuraja mobilitatea studenților și cadrelor didactice. De asemenea, s-a discutat despre provocările și progresul învățământului juridic, necesitatea și calitatea programelor de master din cadrul Facultății de Drept a USM,  precum și susținerea participării studenților la competiția internațională JESSUP 2020.

Pe parcursul acestor două zile, prof. Melanie Reid a facilitat un atelier de lucru în materia scrierii și argumentării juridice pentru studenții de la șase facultăți de drept din Republica Moldova (USM, ASEM, ULIM, US Comrat, US Cahul ”B.P. Hașdeu”, Academia de Poliție). În cadrul atelierului studenții au lucrat la elaborarea argumentelor scrise în baza speței concursului (memorials), precum și au exersat prezentarea acestora în fața juraților.

Fiecare facultate de drept și-a format propria echipă de studenți care va reprezenta facultatea la etapa națională a concursului internațional JESSUP programată pentru luna februarie 2020. Etapa națională va avea două probe: proba scrisă și proba verbală, care se vor desfășura în baza speței competiției. Echipa câștigătoare a etapei naționale va reprezenta Republica Moldova la etapa finală a competiției care va avea loc în luna aprilie 2020 la Washington DC în SUA.

ABA ROLI Moldova, în parteneriat cu facultățile de drept din Republica Moldova, va asigura desfășurarea etapei naționale și participarea echipei câștigătoare la etapa finală a concursului internațional JESSUP 2020.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.