Joi, 19 decembrie 2019, Parlamentul a adoptat Legea bugetului de stat pentru anul 2020 în lectură finală.
Ministerul Finanțelor informează că în rezultatul examinării amendamentelor și revizuirii alocațiilor bugetare, au fost susținute 73 de amendamente, care implică alocarea de resurse suplimentare în sumă totală de 98,5 milioane lei, printre care preponderent sunt prevăzute transferuri către bugetele locale pentru acoperirea unor necesități stringente. De asemenea, în baza solicitărilor autorităților publice locale, se propune majorarea cu 26,5 milioane lei a volumului transferurilor cu destinație specială pentru învățământ, școli sportive și asistență socială. În rezultatul modificărilor operate, indicatorii principali ai bugetului de stat nu suportă modificări.
Reamintim că, principalele măsuri de politici pe care este construit proiectul bugetului pentru anul 2020 se referă la: extinderea autonomiei financiare locale prin creșterea defalcărilor din impozitul pe venit al persoanelor fizice și suplinirea Fondului de susținere financiară a teritoriilor cu 10% din impozitul pe venitul din activitatea de întreprinzător; majorarea salariilor cu 6-10% pentru majoritatea angajaților bugetari, precum și implementarea programelor de asistență socială care prevăd prestații sociale mai mari pentru susținerea persoanelor cu venituri mici.
Impozitul aplicat donațiilor se va diminua de la 12% la 6% și se va reține la sursa finală. Proiectul mai prevede modificarea termenului de achitare a TVA pentru serviciile importate: la data de 25 a lunii următoare celei de efectuare a importului. Alte modificări țin de anularea obligației de înregistrare a facturilor fiscale în Registrul general electronic al facturilor fiscale.
Parametrii bugetului de stat pentru anul 2020 se estimează la partea de venituri în sumă de 44,136 miliarde lei, iar la partea de cheltuieli – 51,551 miliarde lei și un deficit bugetar de 7,4 miliarde lei.
De asemenea, în urma acestei modificări, circa 44 de mii de angajați din sectorul bugetar vor beneficia de majorări salariale între 8 și 63% în anul 2020.
Proiectul implică costuri financiare estimate la 372 milioane lei în calcul anual, iar cheltuielile respective sunt prevăzute în proiectul bugetului de stat pe anul 2020 și pe termen mediu pentru anii 2021-2022. Măsurile propuse vor fi însoțite și de majorarea valorii de referință prevăzute în cadrul legii bugetului de stat pentru anul 2020 cu un cost total de peste 1,2 miliarde lei.
Reamintim că, în vederea reformării sistemului de salarizare în sectorul bugetar, Parlamentul a adoptat Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, cu implementare din 1 decembrie 2018.
Proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2020 la momentul transmiterii spre adoptare: