În perioada 19-20 decembrie, la Chișinău, s-a desfășurat conferința de analiză post-electorală cu genericul „Consolidarea capacităților instituționale ale organelor electorale din Republica Moldova”, organizată de către Comisia Electorală Centrală și Consiliul Europei, care și-a propus să analizeze organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale și celor parlamentare din anul curent.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai partidelor politice, experți în materie electorală, observatori naționali și internaționali care au monitorizat scrutinele și funcționari electorali.
Președintele CEC, Dr. Dorin Cimil, a menționat necesitatea de a implica partidele politice, autoritățile publice, organizațiile neguvernamentale și mass-media în conjugarea eforturilor de a identifica și soluționa problemele reale existente în procesul electoral. „Avem o responsabilitate enormă: să restabilim încrederea cetățenilor în instituția electorală și de ce nu, în întreg procesul electoral”, a menționat președintele CEC.
François Friederich, șeful direcției pentru asistență electorală, Directoratul General II – Democrație din cadrul Consiliul Europei a remarcat următoarele: „Consiliul Europei susține în continuare implementarea politicilor de desfășurare a procesului electoral bazat pe transparență, incluziune, accesibilitate și competitivitate”.
Liuba Șova, judecătoare a Curții Constituționale a Republicii Moldova a făcut o trecere în revistă a evoluției dreptului la vot, a menționat că, într-o democrație funcțională, procesele electorale trebuie mediatizate, pentru a fi accesibile tuturor cetățenilor.
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități, Alexandr Suhodolscki a evidențiat necesitatea conlucrării dintre toate structurile statului în vederea realizării alegerilor libere și transparente.
Subiectele agendei conferinței au vizat desemnarea și înregistrarea candidaților (la funcția de primar/consilier/deputat), constituirea și organizarea activității organelor electorale, instruirea funcționarilor electorali și altor subiecți interesați (alegeri locale generale/parlamentare/ referendumului republican consultativ), modificarea cadrului legal electoral: provocări și soluții (agitația electorală, contenciosul electoral), controlul finanțării activității grupurilor de inițiativă și a campaniei electorale.