Banking
 

Marja maximă în cadrul Programului de stat “Prima casă” pentru 2020
06.01.2020 | JURIDICE MOLDOVA

În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 679  din  27.12.2019, din 1 ianuarie 2020, mărimea marjei maxime pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2020 pentru creditele garantate de către stat în baza Programului de stat “Prima casă” este stabilită în mărime de pînă la 2% anual. Astfel, marja a fost menținută la același nivel ca și în 2019.

Anterior lui 2018, marja maximă de dobândă era de 2,5% pentru achiziția de locuințe și pentru construcția de locuințe.

Conform site-ului oficial al programului „Prima casă”, beneficiar al acestuia poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani la momentul solicitării creditului ipotecar.

Solicitantul de credit trebuie să fie angajat oficial în câmpul muncii, la instituții de stat sau companii private din Republica Moldova, și, respectiv, să dispună de venituri din surse oficiale.

La program sunt eligibile persoanele:

– care nu dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu alți membri ai familiei1 o locuință cu o suprafață locuibilă2 de peste 9 metri patrați pentru fiecare membru în decursul ultimelor 12 luni până la data solicitării creditului ipotecar și nu au în derulare un credit ipotecar pentru procurarea unei locuințe;
– care dețin, în proprietate exclusivă sau împreună cu alți membri ai familiei, o locuință, într-un sat (comună) dobândită prin moștenire sau donație;
– soțul/soția nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu alți membri ai familiei, cu excepția beneficiarului, nicio locuință în decursul ultimelor 12 luni până la data solicitării de finanțare prin Program și nu au în derulare un credit ipotecar;
– beneficiarul sau soțul/soția nu au procurat o locuință prin intermediului Programului ”Prima Casă”

1Membru al familiei se consider soțul/soția beneficiarului și copilul acestora care nu a atins vârsta de 18 ani în momentul solicitării creditului. Certificatul de confirmare că persoana fizică este eligibilă și corespunde criteriilor se va elibera de către Agenția Servicii Publice.

2Suprafața locuibilă se consider suprafața camerelor de locuit (dormitor și salon) din locuință conform art. 4 din Legea nr.75 din 30 aprilie 2015.

Veniturile oficiale salariale nete ale beneficiarului și/sau ale familiei acestuia trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară a creditului (rata lunară, dobânda și comisionul de garantare). Sunt acceptate și veniturile salariale ale unei rude de gradul I a beneficiarului și/sau ale soțului/soției acesteia.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.