Flux noutăţi

MODEL EUROPEAN UNION Iași 2020
08.01.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Model European Union Iași reprezintă una dintre cele mai realiste simulări privind procesul decizional al Uniunii Europene și devine un proiect de tradiție pentru Asociația Studenților la Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Aflat la cea de-a patra ediție, evenimentul a căpătat amploare și a pus orașul Iași pe harta celor care promovează valorile europene.

În contextul în care la nivel internațional românii au cea mai mare încredere în cele două configurații euroatlantice NATO și Uniunea Europeană, echipa de organizare a evenimentului și-a propus să aducă mai aproape activitățile instituțiilor din Bruxelles în rândul tinerei generații.

Astfel, între 10 și 15 martie va avea loc, într-un cadru oficial și multicultural, simularea procesului legislativ al Uniunii Europene. În cele 5 zile de dezbatere peste 90 de participanți vor avea ocazia să discute și să propună amendamente pentru două legi de importanță majoră pentru publicul european. Cele două teme de dezbatere ale ediției din anul 2020 vor fi Programiul de acțiune al Uniunii Europene pentru mediul înconjurător precum și Cooperarea la nivel european în domeniul securității și al schimbului de informații.

Ca participant la MEU Iași 2020, se poate aplica pentru unul dintre următoarele roluri: membru al Parlamentului European (MEP), ministru al Consiliului Uniunii Europene, interpret, jurnalist (foto/video jurnalist).

Toți participanții vor beneficia de o experiență unică, de o mai bună înțelegere a procesului decizional al Uniunii Europene, dar își vor contura și diferite calități, precum vorbitul în public sau lucrul în echipă.

Participanții vor fi susținuți de membrii echipei de organizare pe tot parcursul simulării și președinții experimentați vor modera dezbaterile în timpul simulării, asigurând în același timp că toți participanții au oportunități egale de a-și face vocea ascultată și de a contribui la discuții.

Prezența comisarilor europeni în această simulare îi va ajuta pe participanți să înțeleagă intenția Comisiei Europene din spatele propunerilor legislative specifice discutate și va evidenția rolul esențial pe care îl joacă Instituția în procedura legislativă ordinară.

Ediția anterioară a MEU Iași fost marcată de președinția României la Consiliul Uniunii Europene, iar ediția din 2020 va sublinia importanța orașului Iași. În calitate de capitală a tineretului în România, cel mai ambițios program național destinat noii generații va oferi contextul oportun pentru dezvoltarea și promovarea educației, valori importante pentru Model European Union Iași, din acest motiv tematica evenimentului din această ediție va încuraja proactivitatea tinerilor.

Având în vedere că politica pare să joace un rol marginal în viața majorității tinerilor români, MEU Iași militează pentru conștientizarea beneficiilor aduse prin apartenența României la Uniunea Europeană.

Astfel, timp de o săptâmână, studenți și tineri profesioniști din fiecare stat membru al Uniunii Europene și nu numai, vor experimenta la Iași atmosfera încărcată de diversitate pe care o întâlnim în inima UE, Bruxelles.

Înscrierile au loc aici până pe data de 20 Ianuarie. Pentru mai multe detalii, vizitați pagina de facebook Model European Union Iasi sau trimiteți-ne un mesaj pe adresa de mail: meu.iasi@asd-uaic.ro


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.