Pe portalul online Above The Law a apărut un articol semnat de Tyler Broker, în care se pune în discuție impactul intensificărilor explorărilor spațiale asupra dreptului și ramurilor sale clasice per se.
În acest sens, într-o postare recentă de genul „New Year’s Resolution” NASA promite că „anul 2020 va fi un an important pentru explorările spațiale”. De asemenea, Rand Simberg, inginerospațial și consultant în domeniul comerțului spațial, menționează pentru revista Reason, că aceasta intensificare este de fapt o consecință a investiție private americane care în prezent explorează spațiul „într-un ritm nemaivăzut încă din anii ’60.” Potrivit lui Simberg, datorită creșterii investițiilor private în domeniul explorărilor spațiale „Acum suntem pe punctul de a obține acces privat la orbită pentru cantități mari de resurse și servicii.” Evident că accesibilitatea călătoriilor în spațiu poate suna senzațional, dar, în realitate, beneficiile pe care le poate oferi spațiul sunt mult mai mari decât orice alt beneficiu atribuit în prezent oricărei propuneri de politici majore discutate de statele care au programe spațiale. Numărul mare de resurse disponibile în spațiu vorbește de la sine.
Având în vedere această teză, că spațiul cosmic oferă un număr nelimitat de resurse, credem că în viitorul apropiat distincția dintre bunurile private și cele publice va fi lipsită de sens. Cu alte cuvinte, deoarece resursele disponibile în cadrul sistemului nostru solar există în asemenea cantități majore, toate bunurile vor deveni non-rivale în consumul lor și non-exclusive în distribuția lor. Aceasta ar însemna implicarea guvernului în furnizarea publică a unui bun privat, chiar și la nivel banal, fenomen altfel numit ,,socialism” de către Kevin Williamson, ceea ce pare a fi lipsit de sens sau imposibil la moment. E dificil de perceput cum guvernele ar putea obliga în mod legal colectivismul în spațiu.
Asemănător multor distincții economice, se pare însă că și multe legi, atât cele bune, cât și cele rele, vor fi lipsite de sens imediat ce vom începe a utiliza resursele din sistemul nostru solar. De exemplu, dacă oricărei ființe umane i s-ar oferi acces la acele resurse cosmice ce i-ar permite să reproducă orice are altcineva sau să le înlocuiască instantaneu, care ar fi aplicabilitatea normelor juridice cu privire la furt (în ideea că scopul săvărșirii acestei fapte penale este îmbogățirea ilicită din contul patrimoniului unei alte persoane)? Dacă am avea un spațiu nelimitat în utilizare, în care am putea construi tot ceea ce ne-am dori, fără a exploata forța de muncă umană sau ecosistemele fragile ale Pământului, ce sens ar avea proprietatea, ocuparea forței de muncă sau normele comerciale? Acesta nu este o utopie scrie Tyler Broker, ci un viitor palpabil deja astăzi, mai mult problema suprapopulării s-ar rezolva, indiferent de cât de mult ar crește aceasta în următoarele câteva milenii, cantitatea de resurse din cadrul sistemului nostru solar poate susține o astfel de existență pentru fiecare ființă umană.
În loc să ne îngrijorăm asupra viitorului, ar trebui să încercăm să-l acceptăm sau cel puțin să ne pregătim în mod semnificativ. În prezent, Tratatul privind principiile care guvernează activitățile statelor în explorarea și utilizarea spațiului exterior, inclusiv luna și alte corpuri cerești, sau altfel numit de unii „Carta Magna a Spațiului”, tace în ceea ce privește problema deținerii unui teritoriu în spațiu cosmic de către privați. Indiferent dacă guvernele permit sau nu, astăzi, privații reușesc să obțină posibilitatea de a călători acolo. Americanii știu că așa începe un Vest Sălbatic.