Internaţional

Consumatori mai bine protejați datorită noilor competențe ale autorităților naționale de protecție a consumatorilor și ale Comisiei Europene
19.01.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Comisia Europeană salută intrarea în vigoare a noului regulament privind măsurile de cooperare în materie de protecție a consumatorilor.  Începând cu 17 ianuarie curent, noile norme încep să se aplice pe teritoriul UE, în baza actualului mecanism de cooperare. Scopul acestora este de a îmbunătăți modul în care Comisia și autoritățile statelor membre pot colabora pentru a pune capăt practicilor necorespunzătoare împotriva consumatorilor, de a le permite autorităților să detecteze neregulile și să ia măsuri.

La 8 noiembrie 2019, Uniunea Europeană a adoptat „ Directiva de modernizare a dreptului consumatorilor”. Această directivă face parte din așa-numita „New Deal for Consumer”, o totalitate de reforme legislative menite să revizuiască legile existente ale consumatorilor din UE.

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: „Aceste norme reprezintă un nou pas în direcția protejării consumatorilor europeni. Comisia și autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor sunt de acum mai bine înzestrate cu noi seturi de competențe mijloace de cooperare. Indiferent de locul în care își desfășoară activitatea sau statutul profesioniștilor din cadrul pieței interne, va fi mai dificil să se evite normele.”

Noul regulament va spori prerogativele autorităților naționale relevante, printre ele regăsindu-se competența de achiziționa produse în vederea testării, de a folosi metoda „mistery shopping”, precum şi de a investiga fluxurile financiare pentru a descoperi comercianții necinstiți şi frauda online și cine se află în spatele site-urilor care au comportament incorect și abuziv față de consumatori.

Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.