Flux noutăţi

Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a transmis o adresă oficială autorităților ce vizează situația executorilor judecătorești în această perioadă
30.03.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Luni, 3 martie 2020, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a transmis o adresă oficială autorităților ce vizează situația executorilor judecătorești în această perioadă.

Conținutul acesteea poate fi lecturat mai jos:

Președintelui Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova
Comisia pentru Situații Excepționale
Guvernul Republicii Moldova
Ministerul Finanțelor
Ministerul Justiției

Onorate autorități,

Înțelegând gradul de presiune, ce marchează acum activitatea dvs., apreciind eforturile depuse de autorități pentru gestionarea unei situații fără precedent în plan mondial, considerăm că atenției dvs. nu ar trebui să scape și unele aspecte ce țin de profesioniștii din domeniul justiției. În acest sens, Consiliul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești intervine cu rugămintea să luaţi în calcul și situaţia în care se găsesc în prezent executorii judecătoreşti.

Potrivit Dispoziției nr.6 din 26.03.2020, emise de către Comisia pentru Situații Excepționale, avocații, notarii, executorii judecătorești sunt obligați, pe perioada stării de urgență, să asigure continuitatea activității, cu respectarea normelor sanitar epidemiologice. Începând cu data de 27 mantie 2020, nerespectarea acestei obligații pe întreaga durată a stării de urgenţă, constituie abatere disciplinară care se sancționează cu excluderea din profesie.

Totodată, organele de conducere ale profesiilor indicate supra vor lua măsurile necesare în vederea coordonării activității membrilor profesiei pe perioada instituirii stării de urgență.

Pornind de la necesitatea asigurării continuității activității profesionale a executorilor judecătorești și raportând cheltuielile asociate acestei continuități la probabilitatea extrem de mică a realizării cărorva venituri în perioada stării de urgenta și chiar ulterior ei,

Consiliul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești solicită, în numele întregului corp al executorilor judecătorești, implementarea unui set de măsuri, ce ar susține profesioniștii şi i-ar proteja de impactul, inclusiv financiar, al situației în care sunt obligați să îşi continue activitatea.

În această ordine de idei, Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătorești susţine deplin solicitările formulate de Uniunea Avocaţilor din Moldova din 27.03.20, considerându-le necesare a fi aplicate şi pentru executorii judecătoreşti şi reiterează pe această cale solicitările
formulate şi la p. 6 al Hotărârii Consiliului nr. 9 din 27.03.20 (“6. În numele corpului executorilor judecătorești, dorind să asigure continuitatea activității de executare, Consiliul solicită aportul şi susținerea Ministerului Justiţiei, prin următoarele: -elaborarea şi promovarea unui set de măsuri menite să amortizeze impactul crizei în care se află profesia, examinând inclusiv posibilitatea scutirii executorilor judecătoreşti de plăţile obligatorii la fondul de asigurări în medicină şi la fondul social sau a altor măsuri oportune situaţiei; – aportul la identificarea soluţiilor pentru asigurarea executorilor judecătoreşti cu echipament de protecţie şi antispetice, cit şi identificarea posibilităţilor pentru testarea gratuită a executorilor pentru COVID 19.”)

Exprimăm convingerea că statul se va îngriji în egală măsură de toţi cetățenii săi şi va identifica soluţii de reducere a repercusiunilor situaţiei de criză în care ne aflăm.

Cu respect,

Președinte Valeriu DEVDEREA

Anexat adresarea oficială:


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.