Internaţional

Dosarul Kazahstan împotriva Stati a devenit primul proces de judecată virtual în Anglia
31.03.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Curtea Supremă din Anglia pentru prima dată în istoria sa de 900 de ani va ține ședințele de judecată în cazul Kazahstan vers. Stati prin intermediul sistemelor de video-conferință și transmisie live.

Mai exact, cazul Republicii Kazahstan și Banca Națională a Kazahstanului împotriva lui Anatol Stati, Gabriel Stati și companiile acestora Ascom Grup S.A., Terra Raf Trans Traiding Ltd și Bank of New York Mellon (BNYM) va avea loc în urma unei acțiuni comune a Republicii Kazahstan și Banca Națională privind sechestrarea a 530 de milioane de dolari aflați la BNYM.

Acest proces diferă mult de oricare alt proces. Toate procedurile judiciare vor avea loc în regim virtual, unde participanții – judecătorul, avocații, experții și martorii – se vor afla acasă sau în oficiile lor, fiind conectați la proces prin internet. – anunță într-un comunicat Ministerul Justiției din Kazahstan.

Ședința de judecată a fost programată inițial pentru martie 2020. Însă, având ca motiv răspândirea pandemiei COVID-19, avocații părții Stati a înaintat un demers instanței de a amâna ședințele pentru o dată mai târzie. Partea Kazahstanului consideră că prin demersul înaintat pârâții urmăresc abuziv scopul de a tergiversa procesul. Astfel, a fost înaintat un demers împotriva amânării ședinței și a fost propusă ținerea ședințelor judiciare online. Instanța a admis demersul înaintat din partea Republicii Kazahstan și a decis ca ședințele să aibă loc la data inițial stabilită prin intermediul sistemului de video-conferință.

Mai multe țări din lume (Australia, SUA, etc.) au trecut la ținerea ședințelor de judecată în regim online în contextul răspândirii virusului COVID-19.


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.