În data de 04.04.2020 a fost lansat cursul de instruire la distanță ,,Alternative la detenție”, produs al parteneriatului – Institutul Național de Justiție al Republicii Moldova și European Programme for Human Rights Education for Legal Proffesionals (Programul HELP).
Menit a consolida abilități, a îmbogăți teoretic experiența practică, a încărca util timpul petrecut în carantină, proiectul de natură constructiv-profesională este bine-venit a fi accesat de către judecători, procurori, colaboratori ai instanțelor judecătorești, consultanți ai procurorilor, avocați, studenți de profil academic – drept.
Scopul acestuia, prin prisma tratării art. 5 al Convenției pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale, țintește înspre explicarea esenței măsurilor de detenție, evidențierea limitelor în aplicare, dar mai ales, înspre accentuarea necesității dispunerii, discutându-se, în acest context, și despre caracterul de ,,alternativitate”.
Centralizarea libertății și a siguranței, apreciate ca valori pure ale democrației, nu este una aleatorie, frecvența condamnărilor Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, semnalizează abateri, a căror lichidarea include revizuirea unor practici, reformarea unor conduite resimțite negativ de comunitate, atâta timp cât se cere și se așteaptă edificarea statului de drept.
Astfel, maniera interactivă de studiu, intersectarea prezentărilor, a studiilor de caz, a video-urilor informative, a evaluărilor, a forum-urilor destinate dialogului, fac realizabilă, atât suplinirea de cunoștințe, plăcut sesizată de către beneficiar, cât și obținerea certificatului Programului HELP al Consiliului Europei, cu marcare a 40 de ore de instruire, sub condiția promovării testului final.
Cursul rămâne a fi deschis pentru perioada cuprinsă aprilie – iunie 2020, prin accesarea link-ului.
Inițiativa lansată în regim online, prin finanțare din partea Guvernului Norvegiei, se regăsește în cadrul Programului ,,Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”, aflat în conexiune cu Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020.