Flux noutăţi

Zeci de milioane de accesări ale datelor cu caracter personal efectuate de autorități în 2019
29.04.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Instituțiile de stat din Republica Moldova au accesat anul trecut de 42 de milioane de ori datele personale ale cetățenilor în Registrul de Stat al Populației prin intermediul tehnologiei Common Object Interface (COI), se menționează într-un comunicat anticoruptie.md. Tehnologia nu ar corespunde cerințelor față de asigurarea securității datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora. Datele se conțin în raportul pentru 2019 al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). Experți susțin că 42 de milioane este numărul aproximativ de cazuri în care persoanele nu au fost informate despre faptul că datele lor personale au fost prelucrate.

Astfel, în 2019, doar prin intermediul COI, Agenția Servicii Publice a făcut 20,5 milioane de accesări, de trei ori mai mult decât în 2018, Ministerul Afacerilor Interne – 18,9 milioane de accesări, Serviciul Fiscal de Stat – 2,6 milioane, Serviciul de Informații și Securitate – 32.270 și Centrul Național Anticorupție – 16.491.

„Problema utilizării COI rămâne una nesoluționată până în prezent, în condițiile în care autoritățile statului accesează date cu caracter personal, în marea majoritate a cazurilor, prin intermediul acestei tehnologii, care, în fapt, nu corespunde cerințelor față de asigurarea securității datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora în cadrul sistemelor informaționale automatizate și nu asigură identificarea nominală a utilizatorilor care au efectuat operațiuni de accesare a datelor, însă care, au obligația de a justifica scopul și temeiul legal al acestor operațiuni”, se arată în raportul CNPDCP.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.