Tratatul de la Beijing privind interpretările audiovizuale semnat la 24 iunie 2012 la Beijing, a intrat în vigoare la 28 aprilie 2020.
Tratatul modernizează și adaptează la realitățile epocii digitale contemporane sistemul de valorificare a drepturilor artiștilor interpreți sau executanți în ceea ce privește interpretările sau execuțiile audiovizuale într-un mod cât mai eficace și mai uniform.
Mulți actori și alți interpreți din filmele și serialele noastre preferate sunt angajați și plătiți pentru un anumit proiect doar, fără a avea un salariu continuu, drepturi asupra interpretării sale sau recunoștință din munca depusă – a declarat directorul general WIPO, Francis Gurry. Tratatul de la Beijing le acordă interpreților mai multe drepturi asupra muncii acestora, și, respectiv le mărește veniturile personale.
Tratatul de la Beijing în special reglementează 4 drepturi patrimoniale ale artiștilor interpreți și executanți, și anume: dreptul la reproducere, dreptul la distribuire, dreptul de închiriere, dreptul de punere la dispoziție a interpretărilor sau execuțiilor fixate.
Menționăm că tratatul a intrat în vigoare la 28 aprilie 2020 și pentru Republica Moldova, după ce a fost ratificat de către Parlamentul țării la 4 septembrie 2015.
Tratatul în limba română poate fi accesat aici.
Mai multe informații despre prevederile generale din Tratat pot fi găsite aici.