Flux noutăţi

Acționarii majoritari „Gemeni” își rezervă dreptul de a se adresa la CtEDO după ce Guvernul a depus la CSJ o cerere de revizuire
06.05.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Guvernul R. Moldova a depus o cerere de revizuire în cazul „Gemeni” la Curtea Supremă de Justiție, în luna martie curent, cerând lichidarea societății pe acțiuni și exproprierea actualilor proprietari majoritari ai SA „Gemeni”. Se întâmplă deși, printr-o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului, pronunțată la 18 februarie, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite reclamanților 1,5 milioane de euro venit ratat și peste 2 milioane de euro pentru costul imobilelor.

Prin cererea de revizuire depusă, statul cere lichidarea societăţii pe acţiuni „Gemeni”, separarea porţiunii dezlipite a centrului comercial Gemeni în mărime de circa 72% din suprafaţa comercială totală şi transmiterea acesteia unui grup de patru persoane fizice, actuali acţionari minoritari ai „Gemeni”, dar și deposedarea celorlalţi 480 de acţionari ai societăţii pe acţiuni Gemeni de acţiunile lor.

Acționarii majoritari, în situația în care ar putea fi expropriați de bunul procurat licit și în condiții legale, își rezervă dreptul de a se adresa la CtEDO, menționând faptul că valoare prejudiciului estimat ar putea fi de circa 100 de milioane de euro.

Aceștia afirmă că prin această cerere „statul încalcă drepturile noului proprietar, protejate inclusiv de art. 46 al Constituţiei Republicii Moldova, care stabileşte că dreptul la proprietate privată este garantat.

Acționarii majoritari solicită Guvernului să-și retragă cererea de revizuire „pentru a evita un prejudiciu financiar mult mai mare care ar putea fi adus statului Republica Moldova”.

Cererea de revizuire depusă de Agentul guvernamental urmează a fi examinată de către magistrații CSJ, vineri, 8 mai.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.