Flux noutăţi

Grupul Editorial Litera intenționează să acționeze în judecată fostul ministru al educației
11.05.2020 | JURIDICE MOLDOVA

La începutul lunii martie 2020, Ministerul Educației, în frunte cu fostul ministru Corneliu Popovici, a ordonat instituțiilor de învățământ să retragă manualele noi de la disciplinele Știință (clasa a II-a) și Educație pentru societate (clasele X-XI) și să le depoziteze în bibliotecile școlare, motivul fiind mirosul specific de substanțe chimice și prezența plumbului în manuale. Aceste rezultate au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în urma unei expertize sanitare. Astăzi, Grupul Editorial Litera a anunțat că va da în judecată fostul ministru, deoarece expertizele internaționale au arătat că în manuale nu exista plumb sau alte substanțe chimice, scrie diez.md.
Grupul Editorial Litera îl acuză pe fostul ministru că la comanda sa ori a unui alt funcționar de rang înalt, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a emis un act de expertiză care confirmă prezența substanțelor chimice în manuale, pe baza căruia manualele au fost retrase din școli.

Totodată, Grupul Editorial Litera a solicitat expertiză repetată a manualelor la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, după ce i-au avertizat că au dat manualele și la o expertiză internațională. Conform rezultatelor expertizei repetate, manualele corespund tuturor normelor. Totuși, ANSP a menționat că rezultatele expertizei nu pot fi extrapolate pentru întreg lotul de carte (70 000 de exemplare).

În acest context, Grupul Editorial Litera a prezentat presei actele de expertiză ale laboratoarelor din Austria (1.4.2020), din Anglia (8.8.2020) şi din Serbia (15.4.2020), în care se constată că în manuale nu a fost detectat plumb sau este de zeci de ori mai mic decât norma admisă.

„Îl vom acţiona în judecată pe fostul ministru pentru fals în declaraţii, prejudicii morale şi financiare aduse editurii noastre, imediat ce situaţia epidemiologică din Republica Moldova ne-o va permite şi vom anunţa într-un ultim comunicat pe această temă care este decizia instanţei, oricare ar fi aceasta”, se arată într-un comunicat emis de editură.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.