Flux noutăţi

Regulamentul privind subvenționarea dobânzilor la creditele bancare din 1 mai – 31 decembrie 2020, în vigoare
26.05.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Conform Monitorului Oficial din 22 mai, prin Ordinul nr. 66 din 20.05.2020 a fost aprobat Regulamentul privind modul de subvenționare a dobînzilor la creditele bancare contractate în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020.

Prezentul Regulament stabilește modul de acordare a subvenției pentru dobânzile achitate până în luna decembrie 2020 inclusiv, aferent creditelor bancare contractate în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020, indiferent de termenul de scadență a acestora.

Dreptul la subvenționare se realizează doar în raport cu dobânzile aferente creditelor acordate de băncile licențiate de Banca Națională a Moldovei, conform legislației.

Suma maximă a creditelor pentru care se oferă subvenții este egală cu suma totală a plăților pentru salarii, declarate de beneficiari la SFS pentru decembrie 2019, ianuarie și februarie 2020. Dacă suma creditelor depășește suma totală a plăților pentru salarizare, subvenția se oferă în mărimea sumei ratei dobânzii pentru partea creditului, egală cu suma totală a plăților pentru salarizare.

Mărimea maximă a ratei dobânzii anuale ce urmează să fie subvenționată este stabilită la nivel de 8,76% în lei și 4,4% în valută.  Subvențiile vor fi achitate în baza cererii beneficiarului, depusă la SFS. Cererea trebuie să fie însoțită de documente confirmative și trebuie să fie completată pentru fiecare perioadă fiscală în parte.

Conform procedurii, SFS și Trezoreria de stat, în termen de 5 zile, vor examina cererea (în această perioadă va fi făcut controlul fiscal, luată decizia de subvenționare, întocmite documentele de plată, dar și va fi plătită de facto suma subvenției).

Programul de subvenționale nu include comisioanele și plățile percepute de bănci, altele decât ratele dobânzilor. Pentru programul de subvenționare a dobânzilor, guvernul planifică să aloce 90 mln lei.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.