Flux noutăţi

Sfaturi pentru consumatorii de electrocasnice- APCSP
26.05.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Agenția pentru protecția consumatorilor și supravegherea pieții comunică:

Înainte de a ne decide să cumpărăm un aparat electric, trebuie să dispunem de o informare completă asupra elementelor de identificare şi  caracterizare ale acestuia înscrise, după caz, pe produs, pe ambalajul de vânzare sau în cartea tehnică şi instrucţiunile de folosire.

Consumatorul va analiza mai multe oferte ale aceluiaşi produs, alegând în final varianta optimă între preţ şi performanţele tehnice asigurate.

Consumatorul este în drept să solicite Declarația de conformitate. Aceasta este bazată pe o decizie luată în urma unei evaluări, prin care producătorul sau reprezentantul său autorizat confirmă cu certitudine că produsul este conform cu cerinţele specificate.

Deosebit de importanți sunt indicatorii reflectați în etichetele de consum energetic și alte resurse cu impact energetic.

La achiziţionarea unui aparat electronic sau electric consumatorul trebuie să verifice sigiliul produselor (dacă există), marca producătorului, accesoriile din inventarul de livrare, precum şi certificatul de garanţie, instrucţiunile de instalare şi folosire.

Agenţii economici sînt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcţionalitatea produselor de folosinţă îndelungată ce urmează a fi vîndute.

În momentul vânzării, este recomandabil a fi verificată:

– marca comercială și autenticitatea acestei (evitați achiziționarea produselor contrafăcute);

– numărul sau tipul de produs;

– natura alimentării (alimentare în curent continuu sau alternativ);

– tensiunea nominală de alimentare (gama de tensiuni). Dacă aparatul este conceput astfel încât utilizatorul să poată schimba reglajul tensiunii  de alimentare, operaţia de schimbare a tensiunii trebuie să prevadă o modificare corespunzătoare a indicării tensiunii;

Vânzătorul trebuie să elibereze cumpărătorului instrucţiuni de utilizare sau cartea tehnică şi certificatul de garanţie, expuse în limba de stat.

Pentru a beneficia de garanţie, utilizatorul trebuie să respecte instrucţiunile de utilizare, să păstreze certificatul de garanţie şi să nu permită intervenţii neautorizate la aparat (deteriorarea sigiliului).

Răspunderea vînzătorului privind garanția legală de conformitate este angajată dacă neconformitatea apare într-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului. În cazul în care vînzătorul a stabilit un termen de garanţie comercială mai mare decît cel de garanţie legală de conformitate de 2 ani, răspunderea vînzătorului este angajată dacă neconformitatea apare în cadrul termenului de garanţie comercială oferit.


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.