Flux noutăţi

Google a fost acționat în instanță pentru încălcarea intimității utilizatorilor
04.06.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Google a fost acţionat în judecată în Statele Unite, fiind acuzat de invadarea intimității utilizatorilor, pentru că ar urmări site-urile accesate, chiar și atunci când navigația se face în „modul privat”, conform BBC.

Trei reclamanți au depus o acțiune comună, prin care cer 5 miliarde de dolari despăgubiri de la Google şi Alphabet, compania care o deţine. Cei trei reclamanți vor fi reprezentați de firma de avocatură Boies Schiller Flexner, care a depus documentele marţi, 02 iunie, la o curte federală din San Jose (California). Firma de avocatură susține că, în procesul înaintat, ar fi implicaţi „milioane” de utilizatori Google care, din 1 iunie 2016, au navigat în modul incognito.

De regulă, utilizatorii de internet consideră că istoricul căutărilor lor nu este urmărit când folosesc motorul de căutare în „modul privat”, însă Google arată că nu se întâmplă asta. Modul incognito din browser-ul Chrome al companiei Google le permite utilizatorilor să caute pe internet fără ca activitatea lor să fie salvată în istoricul de navigație sau în aparatul folosit. Însă site-urile pe care se navighează în modul privat pot folosi procedee, cum este și Google Analytics, în scopul de a urmări care este publicul lor țintă. Google este de părere că acest lucru nu este ilegal şi susţine că a fost întotdeauna deschis cu privire la datele pe care le colectează în acest mod.

În plângerea depusă, reclamanții susțin că Google „nu poate continua să se implice în colectarea de date fără autorizaţie de la orice american care are un computer sau telefon.”

Purtătorul de cuvânt al Google, Jose Castaneda, a negat acuzaţiile și a arătat că: „Aşa cum precizăm clar, de fiecare dată când deschideţi un tab incognito, site-urile ar putea colecta informaţii despre activitatea voastră de navigare.” Google mai susține că istoricul căutărilor, chiar şi în modul privat, ajută deţinătorii de site-uri „să evalueze mai bine performanţa conţinutului şi a produselor lor.”

Oamenii din întreaga lume devin tot mai conştienţi şi îngrijoraţi de faptul că le sunt interceptate comunicările personale, colectate, înregistrate sau exploatate pentru câştigul companiilor tehnologice de care au ajuns să depindă. O variantă pentru ca oamenii să simtă că le este respectată intimitatea ar fi instalarea unei extensii de excludere a funcției Google Analytics pentru a dezactiva măsurătorile, au arătat avocaţii.


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.