Comunicate

Mesaj din partea avocaților stagiari privind examenul de calificare în profesia de avocat 2020
13.07.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Pe data de 06.07.2020 un grup de avocați stagiari au depus o cerere colectivă către Președintele Uniunii Avocaților și Consiliul Uniunii Avocaților privind prelungirea statutului de avocat stagiar, înregistrată cu numărul 1145/2020 din 06.07.2020.

Cererea a fost depusă în contextul în care din 15.07.2020 mai mulți avocați stagiari nu vor mai putea activa în calitate de avocați stagiari, deoarece legitimațiile sunt expirate. Sesiunea de primăvară, care se organiza de obicei, nu a avut loc. Iar, viitorul examen de calificare va fi deja în sesiunea de toamnă, avându-se în vedere eventuala stare de sănătate publică care poate fi prelungită. Prin cerere, s-a solicitat dreptul de a fi prelungit statutul de avocat stagiar și astfel asigurarea unei stabilități financiare și sociale. De asemenea s-a făcut referire asupra problemei avocaților stagiari, cărora le expiră legitimația în octombrie 2020, care la fel au fost afectați de pandemia Covid-19, prin amânarea ședințelor de judecată, cât și prin incertitudinea datei desfășurării examenului de calificare.

Însă, cererea avocaților stagiari nu a fost satisfăcută. Prin răspunsul Nr. UA/364/2020 din 07.07.2020 s-a indicat că Consiliul și Președintele Uniunii Avocaților, nu pot depăși domeniile de competență ce le sunt delegate. Menționându-se pe final că: ,,În contextul circumstanțelor relatate, Uniunea Avocaților vă informează că în dependență de evoluția situației epidemiologice din țară și dispozițiile emise de către organele de supraveghere în sănătate publică, măsurile necesare pentru depășirea situației de incertitudine creată la capitolul dat, vor fi întreprinse de îndată ce va fi constatată reducerea efectelor negative ale pandemiei COVID-19. Atragem atenția că același răspuns cu privire la necesitatea organizării examenelor de calificare și soluționarea problemelor avocaților stagiari a fost oferit și pentru Asociația Tinerilor Avocați, prin răspunsul Nr. UA/366/2020 din 08.07.2020.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [807.49 KB]

Avocații stagiari consideră faptul că activitatea lor depinde de evoluția situației epidemiologice reprezintă o incertitudine de lungă durată. O lipsire a dreptului de exercitare a profesiei, de instruire și perfecționare. În acest sens fiind necesară găsirea unor soluții rapide și echitabile.

Pe data de 13.07.2020 avocații stagiari s-au adresat cu o cerere colectivă deja către Ministerul Justiției, Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi în speranța unei susțineri și rezolvarea problemei de ultimă oră a avocaților stagiari.

Menționăm că, avocații stagiari utilizează rama Facebook asupra fotografiei de profil cu următorul conținut: Avocați Stagiari 2020 Solidaritate. Acțiune menită să promoveze interesele avocaților stagiari.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.