Dreptul afacerilor

UNIDROIT a lansat o notă în ce privește Principiile UNIDROIT aplicabile contractelor comerciale internationale și COVID-19
24.07.2020 | JURIDICE MOLDOVA

În contextul pandemiei COVID-19, UNIDROIT a pregătit această notă pentru a fi un ghid în ce privește la modul în care Principiile ar putea ajuta la abordarea principalelor perturbări contractuale cauzate de pandemie în mod direct, precum și prin măsurile adoptate ca urmare a acesteia.

Nota analizează dacă părțile pot invoca COVID-19 ca scuză pentru neexecutare și, dacă da, pe ce temei și în ce condiții. Analiza acoperă, de asemenea, scenariul, care poate fi comun în practică, unde performanța este încă posibilă, dar a devenit substanțial mai dificilă și/sau oneroasă în anumite circumstanțe.

În mod natural, soluțiile vor varia în funcție de contextul particular al pandemiei din fiecare jurisdicție și nu există o abordare unică pentru toate dimensiunile.

În special, documentul, având în vedere diferitele moduri în care Principiile au fost utilizate până acum în practică, urmărește:
(i) să ajute părțile să utilizeze Principiile atunci când pun în aplicare și interpretează contractele lor existente sau atunci când redactează altele noi în perioada pandemiei și a urmărilor acesteia;
(ii) asistarea instanțelor și tribunalelor arbitrale sau a altor organe de judecare în luarea deciziilor privind conflictele care decurg din astfel de contracte; și
(iii) să ofere legiuitorilor un instrument pentru a-și moderniza reglementările privind dreptul contractual, acolo unde este necesar, sau chiar pentru a adopta reguli speciale pentru situația de urgență actuală.

Documentul poate fi descărcat conform următorului link [download].


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.