Flux noutăţi

Republica Moldova și Marea Britanie sunt statele cu cel mai înalt Indice de Deschidere a datelor despre companii (Open Company Data Index)
11.08.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Agenția de Guvernare Electronică comunică că Republica Moldova, de rând cu Marea Britanie, este lider mondiali la deschiderea datelor privind companiile în a. 2020, conform Barometrului de Date Corporative Deschise și Indicelui aferent ”Open Company Data Index”.

Republica Moldova și Marea Britanie sunt singurele țări din lume care au la moment un scor de 90 din 100 puncte la cele 6 criterii de evaluare a nivelului de deschidere a datelor corporative.

Indicele Deschiderii Datelor despre Companii și barometrul aferent au fost conceptualizate în cadrul Parteneriatului pentru Guverne Deschise (Open Government Partnership) în 2012 ca modalitatea de evaluare a nivelului de deschidere a datelor esentiale privind companiile din intreaga lume și este actualmente menținut de Open Corporates, în parteneriat cu Institutul Băncii Mondiale prin Inițiativa Sector Privat Deschis și Cooperant, pentru a asigura monitorizarea și vizualizarea modului în care statele deschid datele esențiale privind companiile în intreaga lume.

Guvernul R. Moldova, prin efortul Agenției de Guvernare Electronică și cu suportul Grupului Banca Mondială, a lansat în aprilie 2011 Portalul de Date Guvernamentale Deschise date.gov.md, pe care initial erau publicate seturi de DGD în formate citibile/procesabile automat, seturi de date deținute și actualizate de peste 40 autorități APC. Pentru prima oară, datele despre fondatorii companiilor din țară au fost facute publice pe portal în format de set de date în august 2015.

În noiembrie 2019, portalul date.gov.md a fost extins și modernizat semnificativ, transformându-se în Portalul Guvernamental de Date – un ghișeu unic al datelor din sectorul public, prin care se s-a urmărit diversificarea substanțială a categoriilor de date oferite spre vizualizare și reutilizare utilizatorilor, lărgirea spectrului de utilizatori, îmbunătățirea modului de vizualizare a datelor și lucrul cu datele disponibile, diversificarea tipurilor de acces la datele deținute de autoritățile publice.

Portalul Guvernamental de Date actualmente include 3 module de bază (inclusiv fostul portal de Date Guvernamentale Deschise, lansat de Guvern în aprilie 2011) și face disponibile în timp real, în mod transparent datele de diferit tip deținute de autoritățile publice:

  • Seturi de date deschise ale ministerelor și instituțiilor administrației publice centrale, publicate în formate citibile de calculator. Pe baza datelor guvernamentale deschise, în forma de date primare, direct de la sursă, persoanele juridice (private și publice) și persoanele fizice pot dezvolta aplicații de impact social semnificativ pentru cetățeni și efectua analize și cercetări în domeniile de interes etc. (Open Government Data).
  • Modulul ”Caută în Date Publice”, care permite căutarea, extragerea, navigarea simplă și prietenoasă prin datele publice din diverse registre, baze de date etc., deținute de autoritățile publice și publicate pentru vizualizare rapidă și lejeră;
  • Modulul de accesare a datelor de interes public, inclusiv date cu caracter personal din registrele și sistemele informaționale de stat, de către categoriile de utilizatori care, în baza unui scop și temei legal, au dreptul și posibilitatea să le acceseze autentificându-se electronic și făcând dovada temeiului legal (acces autorizat).

Datele deschise despre companii – deținute și actualizate regulat de către I. P. ”Agenția Servicii Publice” în cadrul regsitrului-sursă – Registrul de Stat al Unităților de Drept privind întreprinderile înregistrate în R. Moldova – sunt prezentate nu doar în format de set de date deschise în primul Modul ”Seturi de date deschise”, ci și în Modulul 2 ”Caută în Date Publice” https://date.gov.md/home/publicpages, interfață dezvoltată de Agenția de Guvernare Electronică pentru a asigura tuturor celor interesați posibilitatea de a naviga lejer și intuitiv datele respective.

Sursa poate fi accesată aici. 


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.