Flux noutăţi

Standardul de integritate în afaceri evaluator pentru ,,Marca comercială a anului 2019”
22.08.2020 | JURIDICE MOLDOVA

În contextul concursului ,,Marca comercială a anului 2019” (inițiativă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și a Centrului Național Anticorupție, realizată în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie), desfășurat în data de 19.08.2020, au fost desemnate 6 companii private din Republica Moldova drept câștigătoare în urma confirmării implementării standardelor de integritate în afaceri.

La categoria Întreprinderi mici, premiul a fost acordat: SRL „Lokmera”; la categoria Întreprinderi mijlocii distincția a revenit: ÎCS Coca-Cola Îmbuteliere Chișinău SRL, iar la categoria Întreprinderi mari au fost premiate: BC FinComBank SA, ÎM Orange SA, ÎM Moldcell SA și BC Victoriabank SA.

Alte câteva companii: BAR MGP Broker SRL (marca comercială Rapidasig), GȚ Ygrick-Group (Biantti), Jaman SRL (Agrobiznes), Art-Proeco SRL (Ronți), Kaufland SRL, SC Sandriliona SRL: au primit diplome din partea organizatorilor concursului.

Câștigătorii au demonstrat implementarea pe parcursul anului 2019 a unor mecanisme de promovare a standardelor de integritate şi de anticorupţie în business – aceștia au prezentat juriului propriile coduri de etică sau de conduită în afaceri, procedurile de raportare a neregulilor la locul de muncă şi de soluţionare a conflictelor de interese, mecanismele de protecţie a avertizorilor de integritate, precum şi cele de control intern, de declarare şi de evaluare a cadourilor.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova, a menționat în cadrul ceremoniei: „Sectorul privat joacă un rol crucial în combaterea corupției. Prin adoptarea unei atitudini de zero toleranță față de corupție, acesta poate promova o concurență loială, poate pune în aplicare politici care promovează un mediu de afaceri echitabil și corect și o interacțiune transparență și onestă cu sectorul public, astfel sprijinind dezvoltarea durabilă și creșterea economică. Prin acest premiu ne propunem să încurajăm inițiative inovatoare și exemple de acțiune pozitivă în promovarea integrității în afaceri. Utilizarea standardelor de integritate și a mecanismelor solide de prevenire a corupției pot fi măsuri mai eficiente și mai puțin costisitoare decât combaterea consecințelor corupției, atât pentru entitățile private, cât și pentru cele publice”.

Ruslan Flocea, director al Centrului Național Anticorupție, a menționat:

„Prin această nominalizare vrem să încurajăm şi să ne arătăm sprijinul pentru companiile private, care implementează standardele de integritate, identifică și gestionează riscurile de corupție în activitatea lor și pun în aplicare proceduri eficiente anticorupție. Pentru noi, în calitate de instituţie anticorupţie, este foarte important să avem cât mai mulţi parteneri în promovarea politicilor de integritate, iar sectorul afacerilor trebuie să fie unul dintre aliaţii CNA. Vom sprijini în continuare acest domeniu şi ne vom implica pentru a creşte gradul de cultură a integrității în sectorul privat”.

Participanţii la nominalizarea pentru implementarea standardelor de integritate în afaceri au fost scutiţi de achitarea taxei de participare, care a fost acoperită de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova, prin proiectul „Lupta împotriva corupției prin consolidarea integrității în Republica Moldova”.

Concursul „Marca comercială a anului” se desfăşoară începând cu anul 2003 şi este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova.

Proiectul „Lupta împotriva corupției prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei are drept obiectiv crearea unui sistem durabil de integritate și de anticorupție în cadrul entităților din sectorul public și privat, precum și în cadrul sectorului asociativ. Proiectul se desfășoară în perioada cuprinsă 2019-2021.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.