Pe 1 februarie 2018, Comisia Europeană a propus revizuirea Directivei 98/83/CE privind apa potabilă, pentru a îmbunătăți calitatea apei potabile, a facilita accesul la aceasta, precum și o informare mai bună a cetățenilor cu privire la calitatea acesteia.
Noile norme vor impune statelor membre să îmbunătățească accesul la apă potabilă al tuturor cetățenilor, în special în cazul grupurilor vulnerabile și marginalizate pentru care, în prezent, accesul la apă potabilă este dificil. În practică, acest lucru înseamnă instalarea, în spațiile publice, a unor echipamente care să permită accesul la apă potabilă, lansarea unor campanii de informare a cetățenilor cu privire la calitatea apei pe care o beau și încurajarea administrațiilor și clădirilor publice să ofere acces la apă potabilă.
O altă modificare importantă a legislației va oferi cetățenilor un acces ușor și comod pentru utilizatori, inclusiv online, la informații despre calitatea apei potabile și aprovizionarea cu apă potabilă în zonele în care locuiesc, sporind astfel încrederea în apa de robinet. Conform estimărilor, noile măsuri ar urma să reducă riscurile potențiale pentru sănătate asociate cu apa potabilă de la 4 % la mai puțin de 1 %.
În plus, scăderea consumului de apă îmbuteliată poate ajuta gospodăriile din Europa să economisească peste 600 de milioane EUR pe an. Sporirea încrederii în apa de robinet va permite cetățenilor să contribuie și la reducerea deșeurilor din plastic provenite de la apa îmbuteliată, inclusiv a deșeurilor marine.
Pentru mai multe informații vezi comunicatul de presă al Comisiei.
Aflaţi mai mult despre Comisia Europeană, dreptul UE, noutăți