Regulamentul privind subvenţionarea sumei contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă pentru persoanele fizice indicate la poziţiile 1.7 şi 1.8 din Anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale aferente perioadei sistării activităţii în conformitate cu deciziile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică şi/sau cu dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a RM (în continuare – Regulament) a fost modificat. Ordinul nr.111 al Ministerului Finanțelor din 1 septembrie 2020 cu privire la modificarea Ordinului nr. 86/2020 a fost publicat în MO și a intrat în vigoare la 11 septembrie curent.
Conform documentului, pct.8 din Regulament este completat cu prevederea conform căreia titularii patentei de întreprinzători de la pozițiile 2.9 și 2.10 din Anexa nr.2 la același Regulament (activități de croitorie, cusut, tricotare şi reparaţia îmbrăcămintei şi acoperămintelor pentru cap şi comercializarea acestora și activităților de confecţionare şi reparaţie a încălţămintei şi comercializarea acestora) care desfășoară activitățile în alte locuri decât piețele și centrele comerciale, se aplică prevederile pct. 9.
Astfel, subvenționarea sumei contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă pentru aceste persoane va avea loc dacă perioada de sistare a activității coincide cu perioada stării de urgență declarate și dacă, în termen de până la 30 de zile de la data ridicării stării de urgență, acestea au depus la Serviciul Fiscal de Stat cerere de suspendare a activității. Menționăm, prin Ordinul nr.111 a fost modificat formularul cererii privind subvenționarea sumei contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă.
Amintim, Dispoziția nr.16 a CSE prevede că patentele valabile în perioada stării de urgenţă se suspendă pe perioada acesteia la cererea titularului de patentă depusa la SFS în termen de până la 30 de zile din momentul ridicării stării de urgență. Termenul de valabilitate ce se cuprinde în perioada de suspendare se restabileşte şi se prelungeşte ulterior la cererea titularului de patentă.
Totodată, a fost revăzută Matricea de stabilire a perioadei de activitate sistată pentru titularii patentei de întreprinzător, fiind precizată atât data sistării și reluării activității deținătorilor de patentă, cât și locurile desfășurării activității.
Aflaţi mai mult despre Patenta de întreprinzător
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.