Flux noutăţi

Guvernul a aprobat mai multe modificări la Codul Contravențional
13.01.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Codul Contravențional al Republicii Moldova va fi modificat și completat cu prevederi noi, care au drept scop contracararea unor fenomene care duc la încălcarea ordinii și securității publice, poluarea mediului înconjurător, atentarea la drepturile constituționale ale persoanelor fizice sau la sănătatea populației. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat pe 12 ianurie 2022 de către Guvern.
Printre cele mai importante modificări este propunerea de a extinde intervalul de timp în care nu se permit lucrările de reconstrucţie, însoţite de zgomot, în blocurile locative. Dacă până acum lucrările de reparație erau interzise de la ora 18:00 până la ora 08:00 dimineața, conform noilor prevederi, acestea vor fi interzise și pe parcursul zilei de duminică.
O altă modificare propusă la Codul Contravențional ține de includerea pedepsei pentru cerșitul însoțit cu simularea unei dizabilități. Mai exact, persoana care va simula o dizabilitate fizică sau psihică, apelând la mila publicului, cerând ajutor material, va fi sancționată cu amendă de la 6 la 30 de unități convenționale (de la 300 la 1500 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore.
La fel, având în vedere numărul tot mai mare de procese contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată și a termenului restrâns de examinare existent la moment, se propune extinderea termenului maxim de examinare de la 30 de zile la 2 luni din momentul intrării dosarului în instanța de judecată.

Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.