La data de 1 martie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale, prin Dispoziția nr. 4, a aprobat un șir de măsuri de ordin fiscal ce urmează să vină în sprijinul refugiaților din Ucraina, dar și a agenților economici autohtoni ce vor decide să ofere ajutoare pentru cetățenii ucraineni ce se află în Republica Moldova. CSE a decis:
1. Prin derogare de la prevederile art.24 alin.(1) și art.36 alin.(1) din Codul fiscal, se permite deducerea în scopuri fiscale a cheltuielilor aferente donațiilor în scopuri de plasament temporar și gestionarea fluxului refugiaților, efectuate către autoritatile publice, instituțiile publice sau organizațiile necomerciale specificate în art.52 din Codul fiscal conform listei aprobate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
2. Prin derogare de la art. 102 din Codul fiscal, se permite deducerea TVA aferente procurarilor utilizate pentru efectuarea donațiilor și livrărilor cu titlu gratuit neimpozabile cu TVA, în scopuri de plasament temporar, precum și pentru gestionarea fluxului refugiaților, cu excepția celor specificate în art. 103 din Codul fiscal, catre autoritățile publice, instituțiile publice sau organizațiile necomerciale specificate în art.52 din Codul fiscal conform listei aprobate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
3. Prin derogare de la prevederile art.24 alin.(I) și art.36 alin.(1) din Codul fiscal, agenții economici au dreptul la deducerea în scopuri fiscale a donațiilor umanitare în susținerea poporului ucrainean, achitate la conturile bancare deschise de Ministerul Finanțelor în acest sens.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.