Consultări publice a Proiectului Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor
26.06.2023 | JURIDICE MOLDOVA

Pe data de 20 iunie, la Ministerul Justiției au avut loc consultările publice a Proiectului Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Această reformă este una din condiționalitățile de bază ce rezultă din Acordul de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.
Prezentul proiect de lege reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor din instituțiile principale din domeniu. Reiterăm faptul, că cea dea 3-a etapă a procesului de evaluare extraordinară este divizată în 2 sub-etape:
a) evaluarea judecătorilor și procurorilor din funcțiile și instituțiile cheie;
b) evaluarea celorlalți judecători și procurori din instituțiile de drept.
Evaluarea propusă a judecătorilor va viza toți președinții celor 15 instanțe și vicepreședinții de instanțe, inclusiv cei interimari, care au deținut funcțiile respective pentru o perioadă mai mare de un an, din 1 ianuarie 2017 până la data intrării în vigoare a prezentei legi și toți judecătorii Curților de Apel: Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul.
Evaluarea procurorilor va viza procurorii din cadrul Procuraturii Generale:
  1. Procurorul general interimar,
  2. Adjuncții Procurorului General,
  3. Procurorii pentru misiuni speciale și șefii/adjuncții de secții/direcții;
  4. Toți procurorii anticorupție și procurorii PCCOCS, inclusiv cei delegați în cadrul acestora;
  5. Toți procurorii șefi și adjuncții acestora din 2017 până la data intrării în vigoare a prezentei legi, inclusiv interimarii, care au deținut aceste funcții pentru o perioadă mai mare de un an și
  6. Candidații la funcțiile vacante din Procuratura Anticorupție și din Procuratura pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale, care au câștigat concursurile până la 31 decembrie 2025.
Subiecții care nu vor promova evaluarea externă vor fi eliberați din funcțiile deținute. De asemenea, persoanele respective vor fi lipsite de dreptul de a exercita funcția de judecător/procuror și funcțiile de demnitate publică timp de 7 ani.
Subliniem, că proiectul conține garanții pentru a evita eliberarea din funcție a judecătorului/procurorului pentru iregularități financiare minore – fiind introdusă o marjă de câteva salarii medii pe economie drept diferență permisă între averea/veniturile și cheltuielile subiectului evaluării.
Este important de a preciza că exercițiul de evaluare propus prin prezentul proiect de lege este unul irepetabil. Precizăm că acest proiect a fost avizat pozitiv de Comisia de la Veneția, iar recomandările acestui for au fost analizate în cadrul ședinței din data de 20 iunie curent, urmând ca proiectul să fie ajustat la respectivele recomandări.

Aflaţi mai mult despre , , , ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.