Noi alternative de finanțare pentru mediul de afaceri din Republica Moldova
11.07.2023 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 7 iulie 2023, a fost votată Legea privind serviciile de finanțare participativă prin care mediul de afaceri din Republica Moldova va dispune de o alternativă mai accesibilă de finanțare decât cea bancară, utilizând instrumente de finanțare participativă (crowdfunding).Potrivit documentului, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) va autoriza, reglementa și supraveghea activitatea furnizorilor de servicii de finanțare participativă.

Crowdfunding-ul reprezintă un instrument financiar nou pentru Republica Moldova. Acesta poate fi descris în termeni generali ca o cale de atragere a mijloacelor financiare pentru un proiect specific de business, prin intermediul unei platforme de finanțare participativă online, care funcționează pe principiul unei burse.

În acest sens, crowdfunding-ul poate fi văzut ca un model nou de afaceri ce utilizează inovații tehnologice și care oferă întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), la orice etapă de dezvoltare, un instrument alternativ de finanțare prin punerea în legătură directă a investitorilor cu mediul de afaceri. Plafonul maxim de resurse ce pot fi atrase de IMM-uri pentru un proiect de business prin intermediul platformelor de finanțare participativă este de 1 milion euro.

Acest instrument financiar va permite cetățenilor să-și investească resursele disponibile în proiecte de afaceri. Tranzacțiile se vor desfășura pe platforme digitale și prin mijloace sigure de identificare, ceea ce va duce la evitarea procedurilor birocratice.

De asemenea, platformele de finanțare participativă vor permite și intermedierea împrumuturilor pentru persoane fizice eligibile, aceștia având dreptul să beneficieze de proiecte de finanțare pentru consum în sumă maximă de 7500 euro.

Proiectul de lege aprobat face parte din măsurile de dezvoltare a instrumentelor financiare promovate de Guvern și CNPF. Legea va intra în vigoare pe 1 martie 2024.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.