Este vineri 13, iar superstițiile legate de această zi spun că cine depune cererea de chemare în judecată riscă să piardă procesul :))). Astfel, îndemn pe cei mai superstițioși, dar la care nu expiră termenul, să nu-și asume riscul, dar să se relaxeze și să citească opiniile celor mai tineri avocați stagiari, care la data de 4 octombrie 2023 au susținut examenul de admitere la stagiul profesional în avocatură.
Personal, deși a trecut doar un an, mi-a fost dor de aceste emoții și am citit cu interes despre procesul lor de pregătire, dar și recomandările lor adresate viitorilor candidați și Comisiei de licențiere. Sper că acest articol va trezi interesul pentru avocatură, iar colegilor care au depășit această etapă să le trezească amintiri frumoase.
Felicitări tuturor care au trecut peste această ”formaliate” necesară și mult succes în procesul de a vă autodezvolta, căci un avocat învață toată viața, însă avocații stagiari au un deadline de 24 de luni.
Pitușcan Mihail
Pregătirea: Examenul de admitere în avocatură este un test esențial care marchează începutul carierei unui avocat. Importanța acestuia impune o atitudine serioasă și o dedicare pentru pregătire. Chiar dacă la prima vedere nu este o probă complicată, fără pregătire, consider că este aproape imposibil să treci examenul, indiferent de experiența anterioară.
Toate detaliile cu privire la desfășurarea examenului de admitere la stagiul profesional în avocatură și actele necesare sunt indicate pe site-ul Uniunii Avocaților. Remarc că, obținerea unor certificate ar putea lua ceva timp, din acest motiv nu trebuie de lăsat totul pe ultimul moment.
Pregătirea pentru examen a durat în jur de 5 zile, rezolvarea întrebărilor o făceam per fiecare secțiune, cum ar fi penal, administrativ, civil, etc. Sunt și întrebări complexe, unde diferența între opțiunile de răspuns era subtilă. În orice caz, pentru a valida corectitudinea răspunsurilor, le comparam cu răspunsurile colegilor. Pentru a automatiza procesul de rezolvare și a întipări răspunsurile, am realizat simulații ale secțiunilor de minim 2-3 ori, evidențiam greșelile și memoram răspunsul corect.
Am dedicat ultima zi înainte de examen unei revizuiri finale și unei simulații complete ale testului, asigurându-mă că sunt pe deplin pregătit pentru provocările ce urmau să vină.
Ziua examenului: Examenul a derulat fără probleme și a fost o experiență pozitivă. Este necesar să aveți la dumneavoastră doar buletinul de identitate și o sticlă cu apă pentru a vă menține hidratați pe parcursul evaluării. Toate celelalte materiale, inclusiv pixul și maculatorul sunt asigurate de Comisia de licențiere.
Grație simulărilor efectuate, adesea identificam răspunsul corect după ce citeam doar jumătate din întrebare. Cu toate acestea, aș dori să subliniez necesitatea unei lecturi atente și minuțioase a fiecărei întrebări și a opțiunilor de răspuns. Este imperativ să rezolvați examenul cu calm și fără grabă, având în vedere că nu aveți posibilitatea de a corecta răspunsurile odată ce acestea au fost marcate.
În ceea ce privește gestionarea timpului, examenul oferă un interval suficient pentru a răspunde la toate întrebările fără presiune. Personal, am completat toate răspunsurile în aproximativ o oră, încă 30 de minute am recitit răspunsurile și m-am asigurat că toate răspunsurile mele sunt conforme și că nu am omis niciuna dintre întrebări.
În concluzie, chiar dacă natura examenului nu este extrem de complexă și setul de întrebări este cunoscut din timp, este important să se acorde atenția cuvenită fiecărui aspect al procesului de pregătire. Rezultatul dorit se obține doar prin atitudine serioasă, simulări repetate și perseverență.
Felicitări colegilor care au fost admiși și succes viitorilor candidați!
Modvală Cătălina
Pregătirea: Aparent, examenul de admitere la stagiere pare a fi un examen destul de simplu, având în vedere faptul că întrebările sunt publicate cu aproximativ o lună înainte de data stabilită pentru desfășurarea examenului, oferindu-ne, astfel, posibilitatea de a ne pregăti suficient pentru promovarea acestuia, însă, în momentul în care purcezi propriu-zis la rezolvarea întrebărilor, această iluzie dispare. Procesul de rezolvare a întrebărilor mi-a luat cel mai mult timp. Unele întrebări au fost foarte clare, altele însă, au cerut un efort intelectiv mai mare. Am însușit întrebările prin simularea examenului. Întrebările la care întâmpinam dificultăți, le marcam și, ulterior, le rezolvam cu mai multă diligență. Am avut nevoie de 5 zile de pregătire intensivă, în care am recitit și rezolvat întrebări de nenumărate ori.
În ziua examenului, am avut emoții mari (lucru firesc). Pentru 400 întrebări, s-au acordat 3 ore astronomice – după opinia mea, este suficient timp pentru a înțelege întrebarea și a identifica răspunsul corect.
În concluzie, examenul poate fi promovat cu succes, acolo unde persistă o atitudine serioasă și se depune efort. În procesul de rezolvare/memorare a întrebărilor, încercați să le marcați pe cele la care ați greșit sau par a fi mai complicate, ulterior, reveniți și acordați-le mai multă atenție. În timpul examenului, nu vă grăbiți. Citiți întrebarea și răspunsurile până la capăt, pentru ca în anumite cazuri, un moment de neatenție, de exemplu la întrebările a căror variante de răspuns se diferențiază prin cuvintele ,,și”, ,,sau” sau ,,și/sau”, poate fi decisiv.
Budurin Nicoleta
Pregătirea: Pentru mine, examenul de admitere la stagiu în avocatură a fost prima provocare din lumea profesională. Testul nu conține cele mai complexe întrebări din domeniu, însă atârnarea față de procesul de pregătire trebuie să fie una serioasă.
Procesul de pregătire a constat în: analiza întrebării, identificarea legii relevante, căutarea răspunsului și alegerea lui printre variantele propuse din grilă.
Unele întrebări lasă loc de interpretare, altele, oferă varianta de răspuns exactă, conform textului legii. Totuși, punctul final de pregătire pentru examen trebuie să fie atunci când este siguranța în fiecare răspuns oferit.
Examenul: Examenul durează trei ore. Fără o pregătire prealabilă serioasă, aceste 3 ore sunt insuficiente. De fapt, chiar și procesul de amintire a răspunsurilor corecte durează, deoarece întrebările vin într-o ordine amestecată, în comparație cu ordinea din testul de pregătire.
Examenul a decurs bine. Atitudinea membrilor comisiei a fost prietenoasă, ceea ce a permis crearea unei atmosfere plăcute în sala de examen. Pentru mine a fost ok faptul că testul trebuia rezolvat pe suport fizic, pe foaie, chiar m-a ajutat să mă concentrez mai bine decât dacă era în mod online.
Concluzii: În opinia mea, examenul de admitere în stagiu în avocatură a fost mai mult despre disciplină și conștiinciozitate, calități care trebuie demonstrate de fiecare candidat. Inițial, ești responsabil să rezolvi întrebările, după, trebuie să sacrifici timpul liber pentru a le studia. Este simplu, dacă știi spre ce obiectiv final tinzi, acest gând te motivează.
Avxentiev Cătălin
Pregătirea: Am început pregătirea pentru examen imediat ce au fost publicate întrebările pe pagina-web a Uniunii Avocaților.
Cele mai multe întrebări le rezolvam în timp de weekend. Rezolvam integral o secțiune de întrebări destinate unei ramuri de drept, însă nu în mod cronologic. Puteam să rezolv tot dreptul penal și după să sar la grila de dreptul muncii. Alegerea secțiunii depindea de dispoziție și dorință.
Am divizat tehnica de rezolvare în câteva etape. Am analizat întrebarea și variantele de răspuns, am selectat răspunsul corect bazându-mă pe intuiție și logică. Ulterior, dacă răspunsul a fost corect, scriam lângă întrebare articolul relevant. Întrebările greșite le corectam. În final, mă consultam și cu răspunsurile prietenilor.
Pentru a gestiona eficient timpul, recomand utilizarea tehnicii Pomodoro. Care constă în împărțirea lucrului în intervale de timp de 25 de min., urmate de o pauză scurtă de 5 minute. Această metodă maximizează eficiența și productivitatea prin cronometrarea timpului și menținerea concentrării în acel interval de 25 min. Există multe aplicații de tip Pomodoro disponibile pentru telefoane.
După ce grila a fost rezolvată și verificată, începe procesul de memorare. Cea mai eficientă metodă de a memora este simularea examenului (metoda testării). Descarci sau printezi grila fără răspunsuri și o rezolvi. După 30 de întrebări, verifici răspunsurile. Evidențiezi și recitești întrebările greșite. Repeți simularea.
Am reușit să memorez răspunsurile perfect după două simulări. Doar că ambele simulări au avut loc în ultimul weekend înainte de examen, iar pentru a rămâne treaz, am băut trei Red Bull-uri și o cafea neagră. Ultima simulare am făcut-o în noaptea înainte de examen.
În ziua examenului, a fost bine. Într-o oră am rezolvat testul. Dacă memorezi bine grila, nici nu este necesar să citești întrebarea, cu viziunea periferică deja te concentrezi automat pe răspunsul corect.
În concluzie, examenul de admitere nu evaluează inteligența sau cunoștințele juridice. Este un examen de tocilarit întrebările și de gestionare a timpului pentru pregătire. Cunosc candidați care au meritat să-l susțină, dar au eșuat din cauza lipsei de pregătire adecvată.
Goreacii Laurenția
Eram pregătită să urmez calea spre a susține examenul pentru a fi admisă la Institutul Național de Justiție, asta până când am început să fac cunoștință cu subtilitățile profesiei de avocat. Astăzi, mă bucur de faptul că îl am în calitate de coordonator pe Avocatul Ion Dorogoi și urmează să Pășesc în sala de judecată în calitate de avocat stagiar. În acest context, examenul pentru a fi admisă la stagiere în avocatură a fost mai mult o provocare pentru mine.
Pregătirea: În general, am avut nevoie de o pregătire în cadrul a două weekend-uri. Pot să remarc că odată ce am învățat în mod sistematic la universitate, am reușit să răspund la cele 1015 întrebări ,,operativ,,! Cea mai mare preocupare a fost desigur dreptul civil, unde au fost întrebări destul de complexe.
Examenul: 3 ore de emoții din motiv că începeam să conștientizez cât de important este să susțin acest examen pentru începutul meu de carieră în domeniul avocaturii. Însă, Comisia de examinare a creat cele mai optime condiții pentru a ne concentra la testul care conținea 400 de întrebări grilă.
În concluzie, am avut o experiență interesantă. Niciodată nu mi-au fost pe plac testele grilă, dar iată această metodă de examinare mi-a oferit posibilitatea să fiu mai aproape de ceea ce-mi doresc să devin – AVOCAT. Le urez un mare succes celor care urmează să treacă prin emoțiile pe care le-am avut și eu în următorii anii. Tot ceea ce-ți dorești se află de partea cealaltă a fricii, doar trebuie să ai încredere în forțele proprii și în cunoștințele pe care le ai!
Stăvilă Cătălina
Examenele, fie de admitere la stagiu, cât și accederea în profesie sunt parte inerentă în cariera unui avocat. În acest context, promovarea acestora, indispensabil trebuie să se regăsească în obiectivele candidaților. Cert este că trebuie să pornim de la asumpția că examenele implică frică, panică, dar și multă ambiție. Am tratat această etapă cu destulă responsabilitate, și respectiv nu am subestimat calitatea sau nivelul de complexitate al testului. Într-adevăr, acum, privind în urmă îmi este mai simplu să reflect, în schimb, până la pronunțarea rezultatelor nu mi-a fost.
Pregătirea: Past performance is often the best predictor of future behaviour. Chiar dacă numărul întrebărilor publicate pentru pregătire a fost unul relativ mare, iar în cazul meu o parte din ele fiind rezolvate în timpul alocat după program, când nu aveam o capacitate de concentrare tocmai eficace, nu am ezitat să-mi notez întrebările pasibile de dezbatere, fără a aborda o atitudine ignorantă. Retorica dă bine publicului, totuși, pe segmentul practic aș îndemna potențialii candidați să urmeze câteva tehnici prestabilite, fie raportat la atuurile lor, fie tehnicile larg răspândite de a soluționa eficient, corect, iar ulterior memoriza. De exemplu, una din tehnicile utilizate de către mine era însemnarea prevederii corespunzătoare din care derivă răspunsul corect. În ajun de examen, eu alături de câțiva colegi faini am format un grup pentru a discuta întrebările debatable, iar într-un final conveneam asupra unei variante de răspuns. Mai mult, simulările sunt substanțiale pentru a verifica nivelul de pregătire.
Țin să remarc că susținerea oamenilor dragi, cât și a colegilor este de mare valoare. Eu sunt o norocoasă aici, colegii mi-au împărtășit metodele lor de pregătire, dar și au depus bunăvoință în a respecta timpul alocat pregătirii.
Examenul: Până sunt împărțite testele, impresiile pot fi rezumate la un amalgam de emoții. În această lumină, dacă ar fi să reducem la esențial, grație procesului educațional în plină derulare și pregătirea adecvată, orizontul cognitiv poate fi exploatat fructuos. În cazul meu, examenul a durat mai puțin de jumătate din timpul alocat, inclusiv double-checkul.
Pe final, pornesc cu entuziasm acest parcurs. Admit că va fi unul abundent. Or, avocatul meu îndrumător nu întârzie să îmi încredințeze cunoștințe valoroase, dar și să se expună obiectiv pe marginea rezultatului.
Aflaţi mai mult despre Stagiu în avocatură
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.