La data de 10 octombrie și 27-29 noiembrie 2023 au avut loc examenele de calificare în profesia de avocat. Patru din cei 34 de ”supraviețuitori” ne-au împărtășit experiența lor cu privire la procesul de pregătire, tactici și strategii în lupta contra timpului și a emoțiilor. I-am numit supraviețuitori nu pentru a hiperboliza complexitatea examenelor, ci pentru a evidenția eforturile și meritele acestora. Personal, am citit cu interes despre procesul lor de pregătire și recomandările adresate viitorilor candidați.
Tradițional, Juridice Moldova a prezentat asemenea experiențe din partea tinerilor care au promovat examenele de admitere la stagiere, însă, din păcate, mai puțin s-a dezvăluit din culisele examenelor de calificare. Aristotel credea că ”Toți oamenii poartă în firea lor dorința de a ști”, o afirmație care este o bună mărturie a necesității tuturor avocaților stagiari de a cunoaște despre procesul de pregătire pentru aceste examene, fapt ce contribuie la încrederea în forțele proprii și, în final, la rezultate.
Astfel, din partea Juridice MD, le mulțumim celor patru tineri avocați pentru efort, sinceritate și deschidere. De asemenea, vă invit să zăboviți atent asupra acestor relatări ca asupra unui pahar fin de vin de Porto, cu un strop de umor, curiozitate și o doză sănătoasă de inspirație.
Pregătirea pentru examen (proba scrisă/orală)
”Examenul stresului cu punctul culminant – ziua probei verbale”, în felul acesta aș putea denumi Examenul de calificare în profesia de avocat. De facto, perioada de pregătire pentru examenul de calificare în profesia de avocat a fost dinamică și complexă.
Încă din anii facultății, am acordat o atenție sporită procesului de studiu, prin cercetarea problemelor de drept întîlnite.
Cu trei luni înainte de desfășurarea examenului, procesul de pregătire s-a intensificat.
Odată cu publicarea tematicii care a stat la baza subiectelor, întrebărilor şi speţelor pentru examenul de calificare în profesia de avocat, am început studierea prin divizarea propriu-zisă a materiei pe diferite ramuri de drept.
Pregătirea pentru examen presupune să înveți pagini sau chiar sute de pagini, iar la final ceea ce ai învățat se rezumă la trei subiecte per probă.
Fapt pentru care este necesar să treci prin toată materia. Din cauza volumului mare și complex al materiei, ajungi să citești în panică legi, manuale, precedente, iar pe final rămâi cu cele învățate în perioada efectuării stagiului în avocatură. Volumul de experiență pe care îl dobândești în perioada stagiului e de neprețuit. Te ajută întru consolidarea raționamentelor juridice la examen.
Acest examen are menirea să evalueze capacitățile candidaților de aplicare a cunoștințelor teoretice în practică, or, după cum zicea însuși Albert Einstein: “In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not.”
Trebuie să recunosc faptul că acest examen m-a solicitat.
Examenul de calificare este o provocare, dar nu trebuie tratat ca un ”sprint” de ultim moment, sau o decizie pripită de studiu în ultimele 2 – 3 săptămâni. Mai degrabă îl văd ca un ”maraton”, în sensul că trebuie tratat cu seriozitate, implicând o pregătire temeinică și îndelungată încă din anii facultății.
Experiența în ziua examenelor
Examenul de calificare cuprinde două etape: proba scrisă și proba orală.
Îmi amintesc ziua probei scrise. Trei ore ca trei secunde. Timp în care ai de întocmit trei acte juridice, din diferite ramuri ale sistemului de drept: drept civil și procesual civil, drept penal și procesual penal și procedura specială.
Unde să mai aplici rațiune și strategie dacă te uiți la ceas și au trecut deja 30 de minute. Pe lângă munca intelectuală pe care o depui, te simți precum ai fi la un ”concurs de scriere rapidă”, dar nu la un examen de calificare în avocatură. Este proba celor care pot fi calmi în ziua examenelor și pot scrie sute de cuvinte per minut. Ai două coduri pe masă – Codul de procedură civilă și Codul de procedură penală. Timpul nu-ți prea permite să le folosești.
Mi-a fost de mare ajutor practica dobândită pe parcursul stagiului. Modalitatea de scriere a unui act de procedură nu-mi era străină. Cert e că trebuie să le faci corect, cu trimitere la normele legale aplicabile.
Îmi amintesc ziua probei orale. Tensiune, stres și mulți nervi. Proba orală este verdictul final, momentul în care afli dacă toate sacrificiile și nopțile nedormite s-au meritat sau nu.
Urmează momentul de cotitură, tragerea la sorți a celor trei spețe, două spețe sunt din domeniul disciplinelor generale, iar una din domeniul disciplinelor speciale. Din cauza volumului mare și complex al materiei, pe care pe alocuri o cunoști mai bine, te simți precum te-ai afla la un joc de noroc, unde dorești să extragi ”the golden ticket”.
În cadrul probei orale, ai la dispoziție 60 de minute pentru pregătirea răspunsului, moment în care trebuie să convingi Comisia de licențiere a profesiei de avocat compusă din 11 membri, asupra abilităţilor de expunere şi argumentare a opiniei proprii în legătură cu problemele de drept materiale.
Concluzie
Participarea la examenul de calificare în avocatură trebuie să fie o decizie asumată și conștientă, fiindcă pe parcurs provocările nu ezită să apară.
Examenul trebuie tratat cu seriozitate de către fiecare candidat. Indiferent de ”background-ul” pe care îl ai în spate, nu poți face față examenului dacă ești nepregătit.
Aș recomanda candidaților să nu se epuizeze în perioada de pregătire pentru examenul de calificare, să nu se priveze de somn și să stabilească din start metoda și strategia de pregătire aplicabilă.
Cu o zi înainte de examen (proba scrisă/verbală) aș recomanda candidaților să se relaxeze, să practice plimbările în aer liber și să se odihnească suficient pentru provocările următoarei zile.
Aș propune Comisiei de licențiere împărțirea probei scrise în două etape, dar perfect ar fi trei. O speță – trei ore. Și mai ideal ar fi scrierea dactilografică, prin taparea la computer a actelor procesuale de către fiecare candidat în parte. Pentru că la un moment dat, te simți ca la un ”concurs de scriere rapidă”, dar nu la un examen de calificare.
Îmi imaginez reacția membrilor comisiei, când încearcă să descifreze scrisul nostru, care nici pe departe nu poate fi numit caligrafic. Unde mai pui că unii din noi nici așa nu au cel mai caligrafic scris.
În rest, nu urmează decât să urez mult succes avocaților stagiari ce doresc să susțină acest examen în cadrul următoarelor sesiuni, iar celor care nu au promovat examenul și nu au fost admiși în profesia de avocat, nu vă descurajați, spor la pregătire și multă baftă!
Examen (proba scrisă/orală)
După cum este bine cunoscut, examenul de calificare în profesia de avocat constă în 2 etape – proba scrisă și proba verbală. Ambele probe presupun rezolvarea unei spețe la drept civil/procesual civil, drept penal/procesual penal (inclusiv cu specific contravențional) și disciplina specială (de regulă dreptul muncii sau dreptul familiei, însă uneori cu specific de drept administrativ).
La proba scrisă se permite utilizarea codurilor de procedură civilă/penală, ceea ce scutește într-o oarecare măsură de necesitatea de a memora la perfecție unele termene/condiții procesuale (e.g. condițiile și termenul pentru internarea în instituția medicală pentru efectuarea expertizei judiciare). Totuși, candidatul urmează să cunoască foarte bine unde să-și confirme răspunsul la întrebările respective, or fiecare minut pierdut irațional va costa foarte mult la punctaj. Având 3 ore la dispoziție, candidatul decide individual divizarea timpului său, pentru a reuși întocmirea a câte un act procesual per fiecare disciplină. Recomandarea personală e ca candidatul să înceapă cu disciplina pe care a aplicat-o cel mai puțin în practică (în cazul meu – penal), or pregătirea actului procesual pe acea disciplină, de regulă, consumă mai mult de o oră. O altă recomandare pentru proba scrisă e ca candidatul să dețină un ceas de mână, pentru a evalua cu precizie cât timp mai are la dispoziție, or proba scrisă e un adevărat ”race against time”.
Proba verbală presupune cunoașterea foarte bună a aplicabilității diferitor instituții de drept, procesuale și materiale – condițiilor, efectelor, termenelor, excepțiilor, competențelor, etc. Proba verbală începe cu selectarea biletelor pe care candidatul va regăsi spețele sale. În acest moment este implicat și un pic de noroc, or candidatul s-ar putea să tragă o speță tematica căreia a aplicat-o deja de multe ori în practică sau o speță mai puțin cunoscută sie, pe o tematică mai ”periferică”. Proba verbală necesită o gândire limpede, or va fi necesar de răspuns și la întrebările membrilor Comisiei de licențiere, deci o primă recomandare e ca candidatul să se odihnească în ziua de înaintea susținerii (deși stresul și emoțiile ar putea strica planurile în acest sens). Rezultatul la proba verbală este publicat în aceeași zi cu susținerea, respectiv timpul de după susținere și până la publicare este însoțit de însurirea firelor de păr.
Per general, pregătirea de examen este foarte epuizatoare, fiind necesară recapitularea întregii materii (inclusiv studierea practicii judiciare). Personal, am dedicat ca. 14 zile per probă pentru recapitularea întregii materii, însă acest termen este în strictă corelare cu background-ul teoretic și practic pe care îl are candidatul. Pe de altă parte, procesul respectiv aduce dividende clare pentru eventualul avocat, or îl determină să revizuie mecanisme juridice pe care candidatul anterior doar le-a trecut cu vederea la facultate, fără a realiza întregul potențial practic al acestora.
Examenul scris
Pregătirea pentru examenul scris a durat aproximativ o luna, dintre care 3 săptămâni am repetat doar în weekend, având în vedere că în timpul săptămânii lucram. În ultima săptămână înainte de examen mi-am luat concediu și m-am concentrat pe recapitularea materiei.
În cele 3 weekend-uri am recapitulat doar dreptul penal.
În ultima săptămână înainte de examen, câteva zile am recapitulat dreptul civil, la care, apropo, videourile de pe Youtube ale dlui Octavian Cazac au fost de mare ajutor.
Pentru disciplinele speciale am acordat doar o zi pentru recapitulare.
În ultimele 2 zile înainte de examen am citit integral codurile de procedură civilă și penală în format fizic pentru a-mi fi mai ușor să identific articolele utile pentru rezolvarea spețelor.
La examenul scris am avut de rezolvat 3 spețe în timp de 3 ore. Deci, am acordat câte o oră per speță. Cel mai important la examenul scris este să nu acorzi mai mult de o oră la o speță, pentru că există riscul să nu reușești să le rezolvi pe toate.
Examenul verbal
Pentru examenul verbal pregătirea, la fel, a durat o lună. Doar că de această dată, în weekend-uri am repetat la dreptul civil, iar în ultima săptămână înainte de examen m-am dedicat dreptului penal.
Examenul verbal a fost mult mai stresant decât cel scris. Am fost împărțiți în 3 zile, câte 14-15 persoane per zi. Am fost a 13 pe listă, respectiv am așteptat câteva ore, în agonie, înainte să-mi vină rândul (apropo, din propria voință, pentru că ordinea intrării în sală este lăsată la discreția candidaților).
La examenul verbal, alegi 3 spețe, iar timpul de pregătire a răspunsului este 1 oră.
Recomandarea mea pentru viitorii candidați este să fie atenți la întrebările puse de membrii comisiei, pentru că emoțiile din ziua examenului te pot face să înțelegi greșit întrebarea pusă și în consecință să dai un răspuns incorect.
Pregătirea pentru examen
Făcând o paralelă între pregătirea pentru examenul de admitere la stagiu și cel de admitere în profesie pot spune cu siguranță că, ultimul necesită o abordare radical diferită dar și mult mai mult timp dedicat în acest sens.
Dacă pentru examenul de stagiere sunt suficiente aproximativ 7 zile pentru a rezolva și învăța cele 1000 de întrebări cu răspunsuri sub formă de grilă și a fi sigur că în testul de la examen se vor regăsi 400 de întrebări din cele 1000 pe care deja ai avut ocazia de a le parcurge, atunci în cazul examenului de admitere în profesie ai la dispoziție doar tematica care va sta la baza subiectelor, întrebărilor şi speţelor pentru examen, și care, în esență, cuprinde toate disciplinele de bază studiate la facultate.
Din aceste considerente pregătirea pentru examenul de admitere în profesie, în cazul meu, s-a materializat printr-un proces continuu, care a avut ca punct de pornire promovarea examenului de admitere la stagiu și, într-un final, reprezentând o simbioză dintre abilitățile, aptitudinile și deprinderile căpătate pe perioada efectuării stagiului în avocatură, cu studierea propriu-zisă a tematicilor, începută cu 3-4 luni înainte de examenul de admitere în profesie.
Experiența din ziua examenelor
Experiența din ziua examenelor, care a fost una destul de interesantă și, în același timp, specifică, o pot diviza în:
- Experiența de până la începerea examenelor și în timpul examenelor – care s-a manifestat printr-un amalgam de trăiri, printre care se regăseau dorința de a purcede cât mai repede la examenul propriu-zis și încărcătura emoțională care precede începerea examenului. Totuși, emoțiile au fost dispersate imediat după intrarea mea în sala de examen și repartizarea/extragerea testului. Din acel moment, toată concentrația și atenția a fost direcționată pentru soluționarea spețelor;
- Experiența de după examen – care s-a manifestat printr-un refresh continuu al paginii web a UAM până la publicarea rezultatelor.
Concluzie
În viziunea mea, deși spețele nu au fost foarte complicate, reieșind din ”miza unui asemenea examen”, intervalul de timp de 3 ore acordat pentru proba scrisă, este puțin pentru rezolvarea celor 3 spețe din test, mai ales în contextul în care fiecare speță poate conține de la 2 la 5 întrebări, dintre care una este redactarea unui act de procedură.
Realizând o retrospectivă a parcursului în vederea obținerii licenței de avocat, care nu a fost unul foarte scurt, iar, pe alocuri complicat, îmi dau seama că s-a meritat pe deplin, or fiecare zi dedicată avocaturii a presupus învățare de lucruri noi și dezvoltare personală, responsabilitate, tenacitate, și nu în ultimul rând dorința de a face față provocărilor profesionale, iar pe cale de consecință satisfacția urmare a depășirii acestor provocări profesionale.
Pe această cale, le aduc sincere felicitări colegilor care au fost admiși în profesia de avocat ca urmare a promovării examenului din această toamnă, iar tuturor celor ce urmează să-l susțină, curaj și succes.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.