Maria Costin Vîzdoagă: ,,Există mulți moldoveni în afara Moldovei, care au reușit să atingă niște culmi ale succesului impresionante.”
05.06.2024 | Tatiana Balan

Tatiana Balan

Tatiana Balan

Maria Costin Vîzdoagă este avocată, având propriul biroul de avocatură, Vizdoaga  Law Office, la New York. Ea este absolventă a unui program de Master în Drept  (LL.M.) la Universitatea Columbia, New York, specializarea Dreptul Internațional și  Arbitrajul Comercial, absolventă a unui program de master în Studii Europene și  Dreptul UE la Universitatea Leiden din Olanda, în baza unei Burse de Excelență și  licențiată în Drept de către Academia de Studii Economice din Moldova. Experiența  ei profesională include practicarea avocaturii în SUA în domeniul investițiilor străine, focusându-se pe obținerea vizei de investiții E-2 și aspectele corporative ce  țin de deschiderea și conducerea unei afaceri în SUA, pentru investitorii străini.  Înainte de a deveni avocată la New York, ea a activat în cadrul Organizației  Națiunilor Unite, unde a efectuat cercetare în domeniul reformei Consiliului de  Securitate al ONU și răspunderea penală a înalților demnitari ONU în misiunile de  menținere a păcii. Recent, ea a făcut parte din echipa de organizare a evenimentului  Moldova Arbitration Days, organizat pentru prima oară la Chișinău în perioada 7-8  mai, 2024, unde s-au adunat avocați și profesori de renume în domeniul arbitrajului.

Tatiana Balan: D. Costin Vîzdoagă, în primul rând, voiesc să vă mulțumesc pentru bunăvoința de a acorda acest interviu platformei Juridice Moldova. Sunt sigură că istoria fenomenală a succesului d-voastră va fi o sursă de inspirație a celor ce ne citesc!

Maria Costin Vîzdoagă: Eu vă mulțumesc pentru această oportunitate și sper ca experiența mea în domeniul academic și profesional să fie utilă pentru tinerii juriști din Republica Moldova care doresc să-și construiască o carieră în domeniul avocaturii.

Tatiana Balan: Studiindu-vă biografia, am constatat că proveniți dintr-o familie de oameni gospodari de la țară. Cum era Maria în copilărie? Bănuiesc că în satul Ciuciulea ați petrecut o mulțime de momente frumoase…

Maria Costin Vîzdoagă: Din spusele părinților mei, eram un copil liniștit, care nu cerea prea mult. Îmi plăcea de mică să citesc și să privesc filme în limba engleză. Spre deosebire de alți copii, mie nu-mi plăceau vacanțele lungi. Așteptam cu nerăbdare începerea anului școlar în luna septembrie, ca să fac cunoștință cu obiectele noi care urmau a fi predate în anul respectiv și ca să cunosc profesorii noi. Întotdeauna m-am simțit cel mai bine în mediul academic, acolo unde prin cunoștințe, se deschideau noi orizonturi de cunoaștere și puteam să dau frâu liber imaginației. De copil, descopeream lumea prin cărți, îmi plăcea să merg la biblioteca școlară din sat și la cea de la Casa de Cultură, pentru a împrumuta cărți. Cu multa nostalgie, îmi aduc aminte cât de bine se păstrau cărțile în acele timpuri. Elevii le acopereau cu peliculă, se punea semn de carte, ca la sfârșitul anului școlar, ele să fie returnate bibliotecii școlare, pentru ca elevii din clasele mai mici să poată să le folosească și ei la rândul lor. De acasă, de la părinți, am luat cel mai important, și anume valorile care m-au călăuzit mereu în orice mediu sau țara în care am locuit, studiat și activat.

Tatiana Balan: La școală ați fost o elevă eminentă. Cum ați îmbinat mulțimea de teme pentru acasă și lucrările tipice de la țară, având în vedere că ați schimbat școala din sat cu cea din centrul raional la vârsta de 11 ani?

Maria Vîzdoagă: Într-adevăr am plecat din sat în clasa a șasea și am început să studiez într-o altă școală în centrul raional. Dar, în weekend și în perioada vacanțelor, mergeam întotdeauna acasă la părinți. Eu sunt mândră că m-am născut la sat și că am învățat munca fizică de la o vârstă fragedă. În satele din Moldova, copiii lucrează mult, chiar în rând cu parinții. La început, nu înțelegeam cât de utilă va fi această experiență în viitor și, pe alocuri, chiar discreditam munca fizică de la țară ca fiind ceva ineficient, fără un rezultat concret. Acum, când privesc în urmă, realizez că cele mai bune calități pe care le am, s-au dezvoltat anume în perioada ceea. Consider că există o legătură directă între performanțele unui elev la școală și implicarea lui în activități fizice, precum sportul sau munca fizică. Mie îmi plăcea mult să învăț, dar și să mă implic în activități sportive. Cred că am îmbinat temele pentru acasă cu lucrările de la țară ca orice alt copil care este încurajat de părinți să învețe, dar și de la care se cere ca să ajute în gospodărie. Sunt recunoscătoare acelui mediu pentru pregătirea de viață pe care mi-a oferit-o și îmi aduc aminte cu drag cum, împreună cu cele două surori ale mele, ajutam părinții la treburile casnice.

Tatiana Balan: Să ne îndreptăm spre anii de studenție. Cu ce provocări v-ați ciocnit la solicitanta facultate de Drept ? Ați fost o studentă axată exclusiv pe studii sau le-ați combinat cu munca?

Maria Costin Vîzdoagă: În anii studenției la facultatea de drept la ASEM, am continuat să manifest aceeași dragoste pentru carte ca și în școală. Datorită performanțelor academice înalte, am avut o multitudine de burse care mi-au permis să mă întrețin în perioada studenției și nu a fost nevoie ca să lucrez pe parcursul celor 4 ani de studii. M-a ajutat mult faptul că am intrat la studii la buget, iar pe parcursul anilor de studenție, am obținut burse pentru cei mai buni studenți ai țării, bursa Orange, bursa Fundației Sturza etc. Totuși, am mers în SUA două veri la rând cu programul Work&Travel, unde am acumulat experiență utilă și resurse financiare. Provocarile din anii studenției pentru mine au fost mai degraba plăceri, deoarece am avut parte de colegi și profesori nemaipomeniți. Pe lângă activitățile academice, m-am implicat și în multe proiecte extracurriculare care mi-au permis să îmbunătățesc considerabil nivelul limbii engleze și să particip la conferințe în domeniul dreptului în câteva țări din Uniunea Europeană. Anume în perioada ceea, am început sa fiu expusă mediului legal academic din alte țări și să particip activ la evenimente în afara țării ce țineau de dreptul internațional.

Tatiana Balan: Cum a ajuns o tânără din Moldova să efectueze două masterate, unul la Universitatea Columbia, New York și altul în Olanda?

Maria Costin Vîzdoagă: Răspunsul este simplu: prin munca asiduă. Masteratul din Olanda l-am făcut în baza unei Burse de Excelență, prin care Universitatea din Leiden a acoperit toate cheltuielile de studii și de întreținere. Criteriile de selecție sunt acelea pe care le cunoaștem cu toții: performanțe academice foarte înalte (top 1%), scorul pentru testul TOEFL înalt, un Curriculum Vitae bogat, scrisori de recomandare și o scrisoare de intenție inspirațională. După ce am cunoscut mediul academic dintr-o țară europeană, undeva în mintea mea, știam că nu era suficient și că îmi doream și experiența de studii în America. Cred că filmele pe care le-am privit când eram copil m-au influențat mult în acest sens, pentru că din aceste filme mi s-a întipărit în memorie cum studenții americani mergeau la ore, participau la activități sportive în campusuri bine amenajate, interacționau cu profesorii, etc. Toate aceste lucruri mi se păreau fascinante și pe atunci, nici nu îndrăzneam să visez că într-o bună zi voi fi și eu studentă la o universitate Ivy League în America, într-un oraș care este plin de oportunități incredibile, așa cum este New York-ul.

Tatiana Balan: Drumul până a deschide propriul birou de avocatură în SUA a fost lung și complicat. Cum ați reușit, paralel, să faceți masteratul și să vă pregătiți ca să obțineți licența de avocat, într-un stat în care se vorbește o altă limbă, e un sistem de drept diferit… ?

Maria Vîzdoagă: Cu siguranță nu este ușor, dar nu este imposibil, dacă știi să îți structurezi programul zilnic și dacă ai un nivel de disciplina foarte bine pus la punct. Drumul despre care vorbiți a presupus 3 etape: 1) efectuarea și absolvirea programului de master La Columbia Law School și obținerea creditelor necesare în materia dreptului american; 2) pregătirea și susținerea examenului de barou din New York; 3) deschiderea biroului de avocați și identificarea primilor clienți. Aceste etape s-au desfășurat pe parcursul a 4-5 ani. În această perioadă, eu m-am focusat exclusiv pe studii și nu permiteam niciun fel de distrageri care puteau să mă influențeze ca să deviez de la planul propus. Abordarea mea față de procesul de pregătire pentru examenul de licență pentru avocați din New York a fost una de gratitudine, adică vedeam ca este o adevărată onoare ca să fiu în poziția care să-mi permită să dau acest examen. Această stare de recunoștință m-a ținut cu picioarele pe pământ tot timpul și îmi dădea forțe și inspirație ca să învăț câte 10 ore pe zi. Sistemul de drept american este foarte diferit de cel din Moldova, gândirea juridică în America este diferită. A fost nevoie de o resetare totală a cunoștințelor în domeniul dreptului pe care le aveam până atunci. Dar, odată ce intri în esența conceptului de common law, devine extrem de interesant. Pentru examenul de avocatură, eu am învățat mai mult decât era nevoie, fiindcă îmi plăceau foarte mult obiectele, în special dreptul constituțional, dreptul penal, dreptul de procedură civilă și dreptul comercial. Și acum, de multe ori, citesc câte vreo decizie emisă de către Curtea Supremă a Statelor Unite, care reprezintă adevărate opere de artă în ceea ce privește scrierea juridică.

Tatiana Balan: Care sunt remediile ce vă ajută să combateți stresul și dacă vă reușește, în ritmul alert american, să mențineți echilibrul serviciu-familie ?

Maria Costin Vîzdoagă: Sportul în primul rând. Revenind la contextul legat de sat, sportul pentru mine a fost întotdeauna remediul cel mai eficient pentru relaxare și păstrarea unei minți sănătoase într-un corp sănătos. În America, am învățat să joc tenis de câmp, un sport foarte solicitant și extrem de interesant. Pe lângă tenis, mersul pe jos, drumețiile, yoga, înotul și ciclismul sunt activități pe care le practic regulat.

De câteva săptămâni, am devenit mămică și am realizat că nu există un sentiment mai plăcut pe lume decât dragostea maternă pentru copilașul tău și automat grija față de copilul tău apare într-un mod firesc. Nu este mare efort ca să mențin echilibrul serviciu-familie, deoarece în perioada asta dau prioritate familiei și fetiței noastre. Din fericire, îmi rămâne timp și pentru activitatea profesională și pentru clienți noi. Consider că în diferite perioade ale vieții putem să ne axăm pe anumite priorități. De asemenea, chiar cred ca este posibil ca o femeie sa fie și soție, și mama, și profesionistă în domeniul în care activează, dar deja fiecare femeie decide în care masură acordă prioritate familiei și câtă atenție acordă carierei.

Tatiana Balan: Recent, ați revenit la Chișinău în contextul evenimentului dedicat arbitrajului. Ce impresii v-a lăsat această manifestare ?

Maria Vîzdoagă: De fapt, am organizat evenimentul de la distanța împreuna cu echipa locală formată din Sorin Dolea, Marina Zarija si Ana Indoitu. Inițial, planul era ca să fiu prezentă la prima ediție a evenimentului Moldova Arbitration Days, dar data nașterii fetiței noastre a fost în aceeași perioada ca și conferința. George Bermann, invitatul special al conferinței, a fost profesorul meu de arbitraj comercial la Columbia Law School și de câțiva ani tot planificam ca dumnealui să viziteze Moldova. Asta și a fost motivul pentru care am inițiat cu colegii Moldova Arbitration Days. Suntem entuziasmați să continuăm organizarea acestui eveniment la Chișinău în fiecare an și cu siguranță voi încerca să fiu prezentă la următoarele ediții.

Tatiana Balan: Chiar dacă aveți o carieră deja în SUA, v-ați gândit vreodată să reveniți acasă, pentru a profesa ?

Maria Costin Vîzdoagă: Da, m-am gândit și este posibil ca acest plan să se materializeze. Din fericire, în lumea în care trăim, multe lucruri pot fi făcute și de la distanță și pe asta mă focusez la moment. Eu niciodată nu am rupt legatura cu Moldova și este o adevărată plăcere sa revin acasă de fiecare dată. De asemenea, consider că în Moldova există multe lucruri care nu au fost făcute încă și asta îmi dă prilej ca să implementez anumite lucruri pe care le-am învătat în ultimii 10 ani în alte țări, inclusiv în America, care ar putea să fie benefice pentru societatea noastră.

Tatiana Balan: D. Maria, sunteți un exemplu de perseverență, inteligență, modestie. O moldoveancă ce demonstrează că e posibil dintr-un sat să ajungi avocată tocmai la New York. Realizări pe potriva așteptărilor și mulțumiri enorme !

Maria Costin Vîzdoagă: Vă mulțumesc pentru apreciere. Să știți că există mulți moldoveni în afara Moldovei, care au reușit să atingă niște culmi ale succesului impresionante. De asemenea, există mulți profesioniști în Moldova care au un parcurs foarte frumos și pe care eu îi admir foarte mult. Profesia în domeniul avocaturii nu este ușoară nici în Moldova, de aceea admir juriștii care au rămas în țară și care contribuie la îmbunătățirea sistemului de drept din țară. Organizarea evenimentului Moldova Arbitration Days împreuna cu 3 avocați care activează în Moldova, mi-a demonstrat încă o data ca la noi în țară sunt juriști de valoare, lucru care a fost demonstrat și de participarea foarte activă a avocaților de top în cadrul evenimentului Moldova Arbitration Days. Consider ca țara noastră are multe lucruri de oferit comunității internaționale, iar calitatea profesioniștilor din domeniul juridic este unul din ele.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.