Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat dr. Dorin Popescu, Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, pentru timpul alocat cititorilor JURIDICE.ro. Prima întrebare a interviurilor JURIDICE este cum de ați ales să urmați cursurile Facultății de Drept?
Dorin Popescu: Cu mare drag. Să știți că apreciez enorm munca colosală a echipei JURIDICE.ro ca și voce media a Societății de Științe Juridice, ale cărei valori, obiective și activități le urmărim cu interes și în Republica Moldova.
Facultatea de Drept nu a fost o alegere întâmplătoare. Încă din școală, mi-au plăcut materiile care implicau gândire critică, dezbatere și analiză. În anul 1990, revenit după serviciul militar în țară și fiind susținut și îndrumat de tatăl meu, Astafii Popescu, un avocat deosebit și un profesionist desăvârșit, care a activat peste 40 de ani în calitate de avocat, fiind mulți ani la rând și președintele Comisiei de revizie (de cenzori) a Uniunii Avocaților, am decis să urmez cursurile la Facultatea de Drept. De fapt, pentru mine această decizie a fost luată încă de pe băncile școlii și nu putea fi altfel. Imaginați-vă că din copilărie și până la absolvirea școlii îl urmăream pe Tata, cum se pregătea de ședințe, discutam cu el cazuri reale, deseori eram la el în birou când oferea consultație juridică cetățenilor, biblioteca era plină de scrieri juridice, coduri și legi, ciorne de pledoarii și referințe ale Tatălui meu. El mi-a inoculat că omenia, diligența și corectitudinea sunt calități inerente unui specialist în drept. Evident că am fost atras de ideea de justiție, echitate și argumentare logică, iar Dreptul mi s-a părut domeniul perfect care îmbină toate aceste lucruri.
Alina Matei: O să vă rog să ne spuneți, pe scurt, care este modalitatea de accedere în profesia de avocat în Republica Moldova?
Dorin Popescu: Cred că profesia de avocat este atractivă pentru tinerii absolvenți a Facultăților de Drept, mai cu seamă dacă ai și vocația de avocat. În opinia mea, avocatura este cea mai liberă profesie din țară. Este o profesie care îți permite să îmbrățișezi diverse domenii ale dreptului în care este necesară asistența juridică. În același timp, poți să susții examenul de stagiere imediat după absolvirea Facultății de Drept, fără studii de masterat, așa cum se cere, spre exemplu, la înscrierea pentru studii la Institutul Național de Justiție.
În ce privește modalitatea de accedere în profesie, este necesară parcurgerea mai multor etape: stagiul profesional 24 luni, perioadă în care avocatul stagiar sub îndrumarea unui avocat experimentat, mentor, se pregătește din punct de vedere practic să devină avocat. În toată această perioadă avocatul stagiar are și obligația de a participa la sesiunile de instruire organizate pe platforma Centrului de Instruire al Avocaților.
Urmează apoi susținerea examenului de admitere în profesie. Un aspect important aici este că după primele 12 luni de stagiatură, avocatul stagiar deja poate să se înscrie la examenul de admitere în profesie, cu condiția să fii desfășurat stagiul în conformitate cu cerințele legale și a fost instruit nu mai puțin de 80 de ore în cadrul Centrului de Instruire a Uniunii Avocaților.
Examenul de calificare organizat de Comisia de licențiere din cadrul Uniunii Avocaților constă în două probe: scrisă – în care candidatul soluționează spețe concrete și demonstrează aptitudini de scriere a actelor juridice și orală – în care se verifică aptitudinea de formare, expunere și susținere a opiniei cu privire la probleme de drept.
După promovarea examenului, Ministerul Justiției eliberează licența de avocat, valabilă pe termen nelimitat și pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Alegerea formei de organizare (cabinet individual sau birou asociat) și depunerea jurământului sunt ultimele etape de parcurs pentru a începe să practici legal profesia de avocat.
Alina Matei: Este atractivă această profesie pentru tinerii absolvenți de Drept? Tinerii avocați cum sunt sprijiniți în profesie de Uniune?
Dorin Popescu: Profesia de avocat continuă să atragă tineri absolvenți de Drept, datorită prestigiului său și a oportunităților variate de carieră, specializări în diferite ramuri ale dreptului, civil, penal, comercial etc. Avocații sunt văzuți ca profesioniști respectați, cu un rol important în societate și justiție.
Totuși, trebuie să menționez că integrarea în această profesie implică și provocări precum conştiinciozitate și probitate pentru îndeplinirea mandatului încredinţat, ardere profesională, venituri modeste la început, presiuni din partea autorităților și societății, precum și identificarea avocaților cu clienții lor sau cauzelor clienților lor ca urmare a îndeplinirii funcției de avocat, mai ales în cazurile de rezonanță și sensibile.
Pentru un tânăr motivat, cu pasiune pentru drept și dorință de a se afirma profesional, profesia de avocat poate fi atractivă și plină de satisfacții. Esențial este să aibă o viziune clară, să fie pregătit pentru un parcurs dificil și să se adapteze la realitățile actuale.
Tinerii avocați sunt sprijiniți de Uniune prin diverse instruiri gratuite pe tematici de interes, încât să le permită să capete abilitățile necesare, prin încurajarea specializării. În cadrul Uniunii Avocaților activează Asociația Tinerilor Avocați, care a fost creată prin hotărârea Consiliului Uniunii Avocaților, care este susținută în activitățile sale de Consiliu și de Președintele Uniunii Avocaților. Tinerii avocați sunt încurajați să participe la diverse proiecte legate de instruirea avocaților, de educație juridică, ATA este membră a Asociației Europene a Tinerilor Avocați.
Alina Matei: Un factor de progres al avocaților este pregătirea sau formarea continuă a avocaților. Pe lângă pregătirea individuală, avocații beneficiază și de instruire realizată de Centrul de Instituire a Avocaților. Ultimul raport arată că doar 35% dintre avocați au participat la cursuri. Cum se explică această situație și ce programe pregătiți pentru 2025?
Dorin Popescu: Centrul de Instruire a Avocaților activează conform Regulamentului său de activitate, oferind posibilitatea de instruire tuturor avocaților. Problema este prezența offline la cursuri. În a doua jumătate a anului 2024, am realizat cursuri în format mixt și online, care a sporit procentul de participare la instruire.
Este o problemă majoră deplasarea avocaților din localitățile îndepărtate pentru instruiri la sediul UAM. În legătură cu aceasta, colaborăm cu barourile din țară, pentru a le oferi avocaților instruiri la locul de activitate. Pentru anul 2025, Consiliul Uniunii Avocaților, printr-o hotărâre a sa, a stabilit modul de echivalare a orelor de instruire primite în afara Centrului de Instruire, încât să facilităm acumularea orelor obligatorii anuale. La fel, vom continua să oferim instruiri online, de către formatorii Centrului de instruire, dar și în colaborare cu colegii din universitățile din cele patru barouri din Țară. Vom organiza și conferințe pentru a dezbate probleme de aplicare a legislației și a oferi soluții juridice. La fel, vom oferi instruiri pe domeniul digitalizării justiției, pe teme ce țin de implementarea platformei e-dosar judecătoresc, pentru a eficientiza asistența juridică, dar și pentru a optimiza timpul avocaților oferit justițiabililor.
Alina Matei: Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă avocații din Republica Moldova?
Dorin Popescu: Provocările pe care le avem noi, avocații, le putem împărți în două categorii: 1) provocările ce țin de exercitarea profesiei de avocat și 2) cele ce țin de administrarea profesiei.
Prima categorie este legată de multitudinea modificărilor legislative, care pun în dificultate exercitarea profesiei de către avocați. Legislația se schimbă frecvent și nu întotdeauna coerent. Astfel, spre exemplu, în Codul de procedură penală, recent s-a introdus o modificare, care permite procurorului sau judecătorului să înlocuiască avocatul ales cu avocatul desemnat de Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat, ceea ce crează o adevărată provocare atât pentru avocatul ales, cât și pentru avocatul desemnat, având în vedere că legea nu stabilește clar cazurile în care se consideră că avocatul ales lipsește nejustificat sau refuză să exercite apărarea? Aceste situații incerte uneori provoacă certuri între avocații aleși și avocații desemnați, la fel provoacă conflicte cu Oficiile teritoriale dar și cu procurorii și judecătorii, care desemnează avocații din oficiu în situații în care aceasta nu este necesar.
O altă provocare majoră ține de presiuni și intimidări ale avocaților, mai ales în cazurile sensibile (politice, corupție, corupere electorală, drepturile omului). Există exemple când avocații au fost urmăriți penal pentru activitatea lor. În unele cazuri, avocații reclamă că nu au acces deplin sau la timp la dosare, ceea ce limitează apărarea eficientă.
Și nu în ultimul rând, imaginea publică și lipsa încrederii din cauza percepției negative asupra sistemului de justiție în general, avocații pot fi văzuți cu neîncredere sau cu ostilitate, mai ales dacă apără persoane controversate, fapt care poate afecta relația cu clienții și cu societatea în general.
Cu toate acestea, există sondaje care arată că încrederea în avocați este mai mare decât în reprezentanții celorlalte profesii conexe justiției.
Ce ține de administrarea profesiei de avocat, o adevărată provocare este ca în colaborare cu Ministerul Justiției, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor, să menținem taxa fixă de plată a contribuțiilor de asigurări sociale și asigurări medicale la aceeași cotă, având în vedere că criteriul în baza căruia se calculează această taxă – salariul mediu pe economie, crește de la an la an, în condițiile în care serviciile sociale și medicale prestate avocaților, rămân neschimbate, iar veniturile avocaților nu sunt în creștere, fapt determinat și de nivelul economic și de trai scăzut în Republica Moldova. De exemplu, în anul 2023, 58,0 % din totalul de avocați contribuabili, au avut venituri sub salariu mediu anual pe economie.
Alina Matei: Cum sunt relațiile cu colegii judecători, procurori, cu organele reprezentative? Dar cu celelalte profesii juridice: executori judecătorești, notari, consilieri juridici?
Dorin Popescu: În opinia mea, avem o colaborare bună cu celelalte profesii juridice libere și aici mă refer la executori judecătorești, notari, administratori autorizați, mediatori. Este relevant că mulți administratori autorizați și mediatori sunt și avocați, or, aceste profesii sunt compatibile cu profesia de avocat. În ce privește relațiile cu colegii judecători, procurori și organele lor reprezentative, comunicarea este un pic mai dificilă. Dar, cu toate acestea, în perioada 2023-2024, cu suportul ABA ROLI Moldova, am reluat dialogul interprofesional între avocați judecători și procurori, în cadrul căruia au fost desfășurate mai multe ateliere de lucru în diferite raioane ale țării, fapt care a „spart” peretele care despărțea comunicarea între aceste profesii. Sigur, ne dorim o comunicare mai bună și vom lucra în această direcție.
Alina Matei: Tehnologia face parte din viața noastră personală și profesională. Care este influența tehnologiei în sistemul judiciar din Republica Moldova, țară aflată în continuă mișcare?
Dorin Popescu: Influența tehnologiei în sistemul judiciar din Moldova este în creștere, dar procesul de digitalizare este încă în curs de dezvoltare și se confruntă, bineînțeles, cu unele provocări. Cu toate acestea E-dosar- deja permite accesul online la dosare pentru avocați, justițiabili și alte părți implicare, fiind un progres important spre transparență și eficiență. Videoconferințe și ședințe online, digitalizarea registrelor și accesarea documentelor digital ușurează activitatea avocaților și judecătorilor. Portalurile și platformele guvernamentale ww.justice.gov.md oferă acces la legislație, decizii și informații relevante pentru practicieni.
Ministerul Justiției implementează proiecte de digitalizare a justiției, astfel, că avocații sunt parte a acestor novații. În ultimul timp se insistă pe depunerea actelor în instanța de judecată prin sistemul e-dosar. În ședințele de judecată, deja se aplică normele privind audierea părților prin videoconferință. Prin urmare, sunt foarte relevante și utile instruirile oferite de Uniunea Avocaților pe acest domeniu. În tot acest proces, este important ca inteligența artificială să fie aplicată în măsură, în care să vină în ajutorul avocaților la înfăptuirea justiției și să fie folosită în scopuri nobile, dar să nu domine profesia și justiția, să nu ne domine ca oameni, or, în caz contrar, inteligența umană va degrada, fapt care pune în pericol existența oricărei societăți.
Alina Matei: Spre deosebire de România unde există compatibilitate între profesia de avocat și cea de parlamentar, în Republica Moldova, avocatul nu poate fi parlamentar. Cum este impactată profesia de avocat și cum poate fi reformată profesia de avocat din această perspectivă?
Dorin Popescu: Aveți dreptate, profesia de avocat în Moldova, spre deosebire de România, este incompatibilă cu oricare funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv cea de deputat, cu excepția cazului când avocatul are activitatea suspendată.
Înțelegem pe de o parte rolul acestei incompatibilități de a preveni conflictele de interese și de a proteja independența celor două funcții.
Dar, în același timp, restrângerea posibilității avocaților de a se implica activ în procesul de legiferare fără a face sacrificii profesionale (pierderea clienților, dificultăți de reintegrare după revenire) trebuie reanalizat raportat la conntibuția semnificativă pe care avocații o pot aduce la fortificarea procesului legislativ și nemijlocit la îmbunătățirea legislației, cunoscând problemele reale din sistemul judiciar și nu doar.
Exemple de bune practici în acest sens fiind România ți alte țări din spațiul european, în care nu există asemenea interdicție absolută, dar bineînțeles activitatea profesională este strict reglementată pe durata mandatului de deputat (respectarea regulilor stricte privind conflictele de interese, transparența veniturilor și raportarea activităților externe, limitarea activității de reprezentare sau asistare juridică împotriva statului, etc.). În acest sens, sperăm că în viitorul apropiat, această restricție va fi anulată.
Alina Matei: Relațiile cu Uniunea Națională a Barourilor din România sunt foarte apropiate și susținute de multitudine de activități comune. Domnul Avocat Profesor Traian Cornel Briciu, Președintele UNBR, a efectuat numeroase vizite de lucru în Republica Moldova, fiind un susținător al dialogului instituțional. Ce proiecte se întrevăd pentru 2025?
Dorin Popescu: Relația Uniunii Avocaților din Republica Moldova cu Uniunea Națională a Barourilor din România este foarte apropiată, solidă și în continuă dezvoltare, bazată pe parteneriate, schimburi profesionale și susținute de o multitudine de activități comune. Domnul avocat profesor Traian Cornel Briciu, Președintele UNBR, echipa UNBR, dar și Decanii Barourilor din România ne sunt confrați și susținători ai dialogului instituțional, și le mulțumesc din numele confraților din Moldova pe această cale pentru sprijinul constant, solidaritatea profesională și prietenia demonstrată de-a lungul anilor.
Alina Matei: Care este cea mai mare reușită a dumneavoastră?
Dorin Popescu: Apărarea independenței profesiei de avocat și menținerea autonomiei Uniunii Avocaților într-un context politic și juridic instabil ce menține până la urmă fundația întregului sistem de justiție democratic ar fi o reușită de impact major, dar bineînțeles că nu există o „cea mai mare” reușită universală valabilă.
Printre reușitele UARM din ultimii ani pot evidenția pe lângă apărarea independenței profesionale în fața presiunilor politice și influențarea procesului decizional, prin poziții ferme și dialog cu autoritățile, modernizarea formării profesionale și a sistemului de instruire a avocaților cu participare internațională, consolidarea relațiilor internaționale cu UNBR și Barourile din România, barouri europene (Franța, Ucraina, Germania, Polonia), CCBE. Suntem prima profesie din Țară, care a implementat votul electronic la defășurarea întrunirilor profesionale, care oferă fiecărui avocat posibilitate să participe la procesul decizional în cadrul profesiei și astfel să simtă că votul lui contează, că fiecare avocat în parte este prețuit și ocupă locul său important în procesul de dirijare a profesiei e avocat.
Nu în ultimul rând, poate cea mai subtilă dar valoroasă reușită ar fi recâștigarea solidarității profesionale și reunirea profesiei în jurul valorilor comune bazate pe comunicare, transparență, consultări deschise cu avocații din toată țara.
Aici aș vrea să închei cu un citat a unui specialist în leadership Simon Sinek, care spune că „un lider nu este cel mai puternic, ci cel care face echipa să fie puternică”. În acest context, sunt convins că reușitele breslei de avocați sunt reușitele întregii echipe a UARM (Consiliu, Comisii, Decanii, CIA, avocații), care prin eforturile constante, deschidere și dialog fac ca Uniunea Avocaților să fie nu doar o instituție, ci o comunitate vie, solidă și puternică de profesioniști.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii JURIDICE.
Dorin Popescu: Dragi cititori ai JURIDICE, trăim într-o etapă în care dreptul nu mai este doar o știință, dar și o voce forte în apărarea valorilor fundamentale: stat de drept, demnitate, echitate, onestitate, corectitudine. În context, platforma JURIDICE reprezintă mai mult decât un spațiu de informare, este o comunitate vie, o punte intre generații de juriști, o sursă de reflecție și dezbatere autentică, implicată și atentă la tot ce contează în lumea juridică.
Vă încurajez, în spiritul esenței profesiei de avocat, să fiți liberi, să gândiți liber, să așterneți cu curaj pe hârtie sau în spațiul digital opiniile privind probleme de drept și să pledați pentru dreptate fie că o faceți în aulele universitare, în sălile de judecată fie în societate și în așa mod, să contribuiți la dezvoltarea conștiinței juridice și la realizarea rolului esenţial al acesteia în procesul de elaborare a dreptului și de menținere a Statului de drept într-o societate democratică și modernă.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Dorin Popescu: Vă mulțumesc și eu pentru întrebările acordate, succese remarcabile și în continuare!
Pentru lecturarea integrală a articolului vă rugăm să accesați linkul.
Aflaţi mai mult despre Alina Matei, Avocat, Dorin POPESCU, Justiţie