Republica Moldova marchează astăzi cea de-a 26-a aniversare a Constituției. Legea supremă a Republicii Moldova a fost adoptată de Parlament pe 29 iulie 1994 și a intrat în vigoare pe 27 august 1994.
Constituția este legea fundamentală a statului care defineşte atributele statului, principiile de funcţionare şi obiectivele lui principale. În cadrul acesteia sunt consacrate cele mai importante principii ale vieții economice, politice, sociale și juridice, precum și valorile pe care se sprijină țara noastră: separația puterilor în stat, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, independența justiției, pluralismul politic etc.
Constituția este baza juridică a întregii legislații, pe ea se întemeiază tot ansamblul instituțional și normativ. Legea fundamentală este un corp de principii şi norme care a deschis calea pentru afirmarea valorilor fundamentale ale statului de drept şi ale economiei de piaţă, o garanţie a drepturilor fundamentale ale omului, dar şi a funcţionării instituţiilor de bază ale statului, oferind cadrul necesar instituirii unui sistem de guvernare bazat pe drepturile inalienabile ale umanităţii.
Constituţia Republicii Moldova este documentul cu cea mai mare autoritate de reglementare în viaţa publică, politică şi socială a ţării. Simbol al luptei poporului pentru libertate, democraţie şi drepturile omului, Constituţia reaminteşte fiecărui cetăţean datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.
Mesajul de felicitare al Președintelui Curții Constituționale, Domnica Manole, de Ziua Constituției
Aflaţi mai mult despre Constituția Republicii Moldova
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.