Cyberlaw & Data protection
 

Facebook ar putea părăsi Europa după ce CJUE le-a bătut obrazul
24.09.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Facebook a amenințat ieri că s-ar putea retrage din spațiul comunitar dacă comisarul irlandez pentru protecția datelor va interzicerea transferului de date colectate în UE către SUA.

Prin Hotărârea din 16 iulie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat nevalidă Decizia 2016/1250. Curtea consideră, în primul rând, că dreptul Uniunii și, în special, RGPD, se aplică în cazul unui transfer de date cu caracter personal efectuat în scopuri comerciale de un operator economic stabilit într-un stat membru către un alt operator economic stabilit într-o țară terță, chiar dacă, în cursul sau în urma acestui transfer, datele menționate sunt susceptibile de a fi prelucrate de autoritățile țării terțe în cauză în scopuri de siguranță publică, de apărare și de securitate a statului. Ea precizează că acest tip de prelucrare a datelor de către autoritățile unei țări terțe nu poate exclude un asemenea transfer din domeniul de aplicare a RGPD și deci sunt aplicabile prevederile cu privire la transferul de date către statele terțe.

În acest caz, pentru ca transferul de date să fie posibil  către SUA, Comisia UE urmează să decidă că pe teritoriul țării ori unul sau mai multe sectoare specificate din țară este asigurat un nivel de protecție adecvat a protecției datelor cu caracter personal.

Acest fapt reprezintă o problemă esențială pentru Facebook, ori aceștia susțin că transferurile de date sunt esențiale pentru funcționarea platformei și că în lipsa acestora, compania nu-și mai poate continua activitatea în Europa.

Mai mult, Yvonne Cunnane a declarat că „În cazul în care compania ar fi supusă unei suspendări complete a transferului datelor utilizatorilor către SUA, nu este clar cum în aceste condiții ar putea continua să funcționeze Facebook și Instagram în UE” , sursa The Guardian.

Pentru utilizatorii din Moldova nu există nici un risc, având în vedere că GDRP practic nu este aplicabil pe teritoriul nostru și nici Deciziile CJUE nu sunt obligatorii.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.