Internaţional

Comisia Europeană va contesta o hotărâre în care este vizată compania Apple
27.09.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Comisia Europeană intenționează să conteste hotărârea conform căreia Apple nu trebuie să plătească 13 miliarde de euro (11,6 miliarde de lire sterline) pentru taxele restante în Irlanda.

Tribunalul UE a decis în luna iulie că nu există dovezi că Apple ar fi încălcat anumite reguli privind impozitul ce urma a fi plătit acolo. Irlanda nu a contestat niciodată acordul, însă Comisia Europeană a susținut că a permis companiei Apple să evite impozitele pe venituri în UE. UE a afirmat că plata corectă a taxelor este „o prioritate absolută”.

În 2016, o instanță a decis că Apple a primit reduceri fiscale ilegale în Dublin – dar acest lucru a fost anulat în iulie 2020.

Comisia Europeană a susținut că Irlanda a permis Apple să atribuie aproape toate câștigurile sale din UE unui sediu central irlandez care exista doar pe hârtie, evitând astfel plata impozitelor pe venituri în UE. Irlanda întotdeauna a afirmat că factura fiscală a Apple este în conformitate cu reglementările sale.

Vicepreședintele executiv al UE și comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat într-un comunicat : „Comisia a decis să facă recurs în fața Curții Europene de Justiție asupra hotărârii Tribunalului din iulie 2020 referitoare la cazul Apple privind ajutorul de stat din Irlanda, care a anulat decizia Comisiei din august 2016 prin care s-a constatat că Irlanda a acordat Apple ajutor ilegal de stat prin reduceri fiscale selective.”

Hotărârea Tribunalului ridică probleme juridice importante care sunt relevante pentru Comisie în aplicarea normelor privind ajutoarele de stat în cazurile de planificare fiscală. De asemenea, Comisia consideră că, în hotărârea sa, Tribunalul a comis o serie de erori de drept. Din acest motiv, Comisia va aduce această chestiune în fața Curții Europene de Justiție.

Asigurarea faptului că toate companiile, mari și mici, își plătesc partea echitabilă din impozite rămâne o prioritate majoră pentru Comisie. Tribunalul a confirmat în repetate rânduri principiul conform căruia, deși statele membre au competența de a stabili impozitele în legile lor fiscale, acestea trebuie să fie în conformitate cu legislația UE, inclusiv normele privind ajutoarele de stat. ,,Dacă statele membre oferă anumitor companii multinaționale avantaje fiscale care nu sunt disponibile rivalilor lor, acest lucru dăunează concurenței loiale în cadrul Uniunii Europeane, încălcând regulile privind ajutoarele de stat.”

,,Trebuie să continuăm să folosim toate instrumentele de care dispunem pentru a ne asigura că și companiile își plătesc partea echitabilă din impozite. În caz contrar, bugetul public și cetățenii sunt lipsiți de fonduri pentru investițiile atât de necesare – a căror nevoie este și mai acută acum pentru a sprijini redresarea economică a Europei. Trebuie să ne continuăm eforturile pentru a pune în aplicare legislația potrivită care ar acoperi lacunele și ar asigura transparența. Deci, mai avem de lucru – inclusiv pentru a ne asigura că toate întreprinderile, inclusiv cele digitale, își plătesc corect cota de impozite.

Un nou recurs va fi depus în fața instanțe superioare, Curtea Europeană de Justiție.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.