OSCE: Pedeapsa capitală arbitrară, în contradicție cu dreptul la viață
11.10.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Oficiul OSCE de la Varșovia pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a subliniat în noul său raport că persoanele care se confruntă cu pedeapsa cu moartea trebuie să aibă acces la garanții de proces echitabil, dreptul la grațiere și protecția egală a legii fără discriminare.

Anul acesta, Documentul de bază al ODIHR privind pedeapsa cu moartea în zona OSCE  pune în discuție modalitățile prin care pedeapsa cu moartea poate fi arbitrară. Acesta subliniază că aplicarea pedepsei cu moartea este incompatibilă cu respectul deplin al dreptului la viață. Pedeapsa capitală afectează, de asemenea, în mod disproporționat persoanele aflate în situații de vulnerabilitate din cauza rasei, sexului sau statutului lor socio-economic. ODIHR reiterează că pedeapsa cu moartea este o pedeapsă crudă, inumană și degradantă. Este deosebit de deplorabil să condamnăm la moarte persoane care se confruntă cu bariere specifice în apărarea lor, cum ar fi persoanele cu dizabilități psihosociale sau intelectuale.

Statele participante la OSCE s-au angajat să facă schimb de informații despre abolirea pedepsei cu moartea și utilizarea acesteia. Transparența în toate aspectele aplicării pedepsei cu moartea este crucială pentru asigurarea drepturilor procesului corespunzător și a libertății de tortură și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante.

NOTĂ:

Cel mai adesea, cetățenii Moldovei se plâng de încălcarea:

  • dreptului la un proces echitabil 29% din deciziile CEDO în care Moldova a fost declarată vinovată țin de acest articol (art. 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului);
  • tortură și tratament inuman sau degradant alte 27% din deciziile emise de Curte se referă la articolul despre tortură și tratament inuman sau degradant (art. 3 al Convenției);
  • încălcarea dreptului la libertate și securitate personală 15% țin de articolul despre încălcarea dreptului la libertate și securitate personală (art. 5 al Convenției).

Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.