Marea Britanie se înscrie la proiectul Artemis elaborat de NASA
19.10.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Marea Britanie a aderat la principiile care vor ghida revenirea pe Lună condusă de americani în acest deceniu.

A fost elaborat un proiect cu numele„Artemis”, care presupune că până în 2024, NASA va asigura aterizarea unei femei și a unui bărbat pe Lună, folosind tehnologii inovatoare pentru a explora mai mult decât oricând suprafața Lunii.

,,Vom colabora cu partenerii noștri comerciali și internaționali și vom stabili explorări durabile până la sfârșitul deceniului. Apoi, vom folosi ceea ce învățăm pe Lună și în jurul Lunii pentru a face următorul salt uriaș – trimiterea astronauților pe Marte.”

Așa-numitele acorduri Artemis sunt concepute ca un cadru pentru cele mai bune practici în spațiu și pe Lună.

În timp ce NASA conduce programul Artemis, parteneriatele internaționale vor juca un rol cheie în realizarea unei prezențe durabile și robuste pe Lună. Astfel, devine esențială stabilirea un set comun de principii care ar guverna explorarea civilă și utilizarea spațiului cosmic.”

Acordurile Artemis vor descrie o viziune comună pentru principii, întemeiată pe Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, pentru a crea un mediu sigur și transparent care ar facilita explorarea, știința și activitățile comerciale.

Acestea acoperă domenii precum:

-utilizarea resurselor;
-exploatarea gheții de apă pentru apa potabilă;
-exploatarea gheții de apă pentru fabricarea combustibilului pentru rachete;
-standarde comune;
-date deschise;
-operațiuni sigure;
-furnizarea de asistență de urgență.

America, care a conceput acordurile, le-a semnat, urmată de Marea Britanie, Japonia, Australia, Canada, Italia, Luxemburg și EAU. Însă nu toate națiunile spațiale vor semna acordurile. Este de menționat faptul că China are foarte multe interese în spațiu. De asemenea Rusia a indicat, că Artemis, cel puțin pentru moment, nu face parte din planificarea sa. Aceata deși a fost un partener cheie pentru SUA pe ISS.

Unii experți care lucrează în domeniul relațiilor internaționale și al dreptului spațial s-au întrebat, de asemenea, dacă acordurile nu ar fi prea concentrate asupra intereselor SUA, într-un mod care ar putea duce la dezacorduri în viitorul îndepărtat, mai ales dacă sau când interesele comerciale depășesc explorarea științifică de astăzi.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.