Flux noutăţi

Parlamentul European consideră alegerile prezidențiale un test pentru democrație și statul de drept
25.10.2020 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 21.10.2020, pe pagina web a Parlamentului European, a fost publicat un comunicat care vizează conținutul Raportului de evaluare a implementării Acordului de asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova. Raportul fiind adoptat cu 554 voturi pentru, 70 împotrivă și 65 abțineri.

În raport se subliniază că:  „Trebuie realizat mult mai mult în ceea ce privește angajamentele asumate de Moldova în Acordul de asociere cu UE, în special atunci când este vorba de asigurarea independenței instituțiilor de stat, prevenirea influenței oligarhice, intensificarea luptei împotriva corupției pe scară largă, promovarea justiției, consolidarea statului de drept și îmbunătățirea libertății mass-media și a condițiilor de viață ale oamenilor.”.

În contextul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova programate la 1 noiembrie anul acesta , deputații solicită autorităților moldovenești să se asigure că aceste alegeri vor fi „libere și corecte” și să îmbunătățească în continuare legislația electorală relevantă. Aceasta este o necesitate pentru a garanta eficacitatea dreptului de vot, corectitudinea campaniilor electorale, transparența procesului legislativ și supravegherea democratică, care trebuie să permită un control public adecvat al activităților guvernului și ale parlamentului.

Parlamentul European: „Îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să consolideze independența completă a Curții Constituționale și să se asigure că nu este supusă niciunei forme de ingerință politică; respinge cu fermitate orice încercare de intimidare sau presiune asupra judecătorilor Curții Constituționale și condamnă presiunea enormă, șantajul și hărțuirea prin care au trecut judecătorii Curții înainte de a pronunța decizia privind împrumutul rusesc; regretă profund încercările de politizare a Curții Constituționale și inactivitatea procurorilor și a Centrului anticorupție în apărarea independenței Curții Constituționale;”. (§49 din raport)

 


Aflaţi mai mult despre , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.