Articole

Noi măsuri implementate în lupta cu pandemia COVID-19
01.12.2020 | Vlad Bercu, Iulian Pașatii

Iulian Pașatii

Iulian Pașatii

 Vlad Bercu

Vlad Bercu

La 27 noiembrie 2020, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică („CNESP”) a adoptat Hotărârea Nr. 35, prin care a constatat agravarea alarmantă a situației epidemiologice pe întreg teritoriul țării și a hotărât instituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021.

Conform statisticilor oficiale, dinamica îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 (sau COVID-19) este una în continuă creștere, iar la data de 28 noiembrie 2019, a fost  înregistrat un nou record zilnic de persoane infectate cu noul Coronavirus – 1712 persoane.

Drept urmare, CNESP a hotărât să aplice pe tot teritoriul Republicii Moldova o serie de măsuri, restricții și interdicții noi și să prelungească cele impuse anterior, cu scopul de a preveni și controla răspândirea infecției COVID-19.

În continuare, vă prezentăm pe scurt principalele măsuri și restricții ce se vor aplica începând cu data de 28 și 30 noiembrie 2020.

I. Sectorul HoReCa

(i) se interzice activitatea cluburilor de noapte și a ringurilor de dans (începând cu 28 noiembrie 2020, asta deși întreaga Hotărâre Nr. 35 intră în vigoare abia pe 30 noiembrie 2020 – o neconcordanță de termene, care sigur va stârni aplicări contradictorii în practică despre valabilitatea interdicției în zilele de 28 și 29 noiembrie 2020);

(ii) se interzice desfășurarea activităților de deservire în unitățile de alimentație publică (de tipul restaurantelor, barurilor, cantinelor, cafenelelor) în intervalul orelor 22.00 – 07.00 (valabil din 30 noiembrie 2020);

(iii) se admite organizarea și desfășurarea evenimentelor festive, cu caracter unic (g. petrecerile corporative de Crăciun), în unitățile de alimentație publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și a Instrucțiunii privind prevenirea infecției COVID-19 la desfășurarea evenimentelor festive în unitățile de alimentație publică (Anexa nr. 4 la Hotărârea nr. 21 din 24 iulie 2020) (valabil din 30 noiembrie 2020).

Pe aceeași notă, menționăm că la data de 20 noiembrie 2020, Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a dispus, prin Hotărârea Nr. 27, să fie efectuate verificări inopinate în restaurante, cafenele, centre comerciale etc., pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile de sănătate publică. Ca urmare a efectuării controalelor inopinate, în mass-media au apărut mai multe materiale care au etichetat sectorul HoReCa drept un focar de COVID-19.

II. Câmpul muncii

(i)conducătorii instituțiilor publice și private urmează să stabilească un regim flexibil sau special de lucru, cu atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției și a personalului activitatea căruia necesită prezența obligatorie la serviciu. Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu. Modalitatea concretă de realizare a controlului urmează a fi agreată reciproc;

(ii) în cazul muncii în regim normal urmează a fi respectate toate măsurile de control și combatere a infecției COVID-19: distanța între persoane minim de 1 metru, regulile de igienă, purtarea măștii etc.

III. Intrarea pe teritoriul Republicii Moldova

(i) Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va stabili lista țărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone verzi și roșii. Lista țărilor, clasificate în zone roșii și verzi, se va actualiza o dată la 14 zile, în ziua de vineri și va intra în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. La data publicării prezentului articol este în vigoare Lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, publicată la data de 23 noiembrie 2020. A se menționa că printre statele incluse în zona roșie se numără: România, Ucraina, Federația Rusă și Italia.

(ii) se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a persoanelor care vin din țările clasificate ca zonă verde, fără obligarea acestora de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile;

(iii) se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor care vin din țările clasificate ca zonă roșie cu anumite excepții: membri de familie ai cetățenilor Republicii Moldova; persoane care posedă document ce îi conferă un drept de ședere; persoane care se deplasează̆ în interes profesional etc.;

(iv) se impune persoanelor care intră pe teritoriul Republicii Moldova din țările aflate în zona verde, dar traversează state clasificate ca fiind în zona roșie, să completeze fișa epidemiologică și să se afle în regim de autoizolare 14 zile.

De asemenea, Hotărârea Nr. 35 a menținut aplicarea mecanismului de gestionare a situației epidemiologice în conformitate cu Planul de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) – Versiunea 2, aprobat prin Hotărârea CNESP Nr. 30 din 11 septembrie 2020. Pentru o mai bună înțelegere a acestui mecanism, vă îndemnăm să lecturați și precedentul articol semnat de Gladei & Partners din seria Covid: legal antivirusCOVID-19: What to expect next?


Aflaţi mai mult despre , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.