Flux noutăţi

Republica Moldova sărbătorește cea de-a 28-a aniversare de la introducerea leului moldovenesc
29.11.2021 | JURIDICE MOLDOVA

Astăzi, 29 noiembrie 2021,  Republica Moldova sărbătorește cea de-a 28-a aniversare de la introducerea leului moldovenesc.

Cu acest prilej, printr-un comunicat, Banca Națională a Moldovei a anunțat desfășurarea mai multor evenimente printre care lansarea unor monede comemorative şi jubiliare precum: ”Potâlnic nobil” -Monedă comemorativă din seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, ”Nicolae Iorga-150 de ani de la naștere”, ”Vasile Alecsandri-200 de ani de la naștere”, ”Eugen Coșeriu-100 de ani de la naștere”.

Tot astăzi, la muzeul Băncii Naţionale a Moldovei, între orele 13.00 şi 17.00, va avea loc o expoziţie, la care vizitatorii vor putea să se familiarizeze cu istoria monedei naţionale.

Reamintim că, conform Legii cu privire la banii, Banca Naţională a Moldovei are dreptul exclusiv de a emite pe teritoriul Republicii Moldova bancnote şi monede metalice ca mijloc de plată, precum şi bancnote şi monede metalice jubiliare şi comemorative ca mijloc de plată şi în scop numismatic. La data de 29 noiembrie 1993, BNM a pus în circulaţie leul moldovenesc, conform cursului de 1000 cupoane pentru 1 leu, moment considerat ca cel mai important pas întreprins de la obținerea independenței Republicii Moldova care a permis stoparea inflaţiei galopante de la începutul anilor ’90.

Inițial au fost trei bancnote de circulaţie scurtă: de unu, cinci şi zece lei colorate în nuanțele tricolorului: albastru, galben și roșu, care evocau astfel culorile drapelului. Bancnotele de 20, 50, 100, 200 și 500 lei au fost emise mai târziu, iar în octombrie 2003 a fost tipărită bancnota de 1.000 de lei. Un lucru este însă cert, moneda națională va cunoște și în viitor modificări, fiind modernizată în mod constant.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.