Flux noutăţi

Modificarea Legii insolvabilității în partea contestării hotărârilor și încheierilor instanței de insolvabilitate | Proiect
02.12.2021 | JURIDICE MOLDOVA

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege privind modificarea unor acte normative, prin care se modifică Legea insolvabilității și Codul de Procedură Civilă, după cum urmează:

La articolul 376 alineatul (11) din Codul de procedură civilă al Republicii Moldova după cuvintele „hotărîrilor emise” se completează cu textul „de instanța de insolvabilitate, precum și”, iar cuvîntul „cauzei” se substituie cu cuvîntul „cauzelor”.

Cu privire la modificarea Legii insolvabilității, remarcăm că proiectul propune modificarea art. 8 Contestarea hotărîrilor și încheierilor instanței de insolvabilitate, care va avea următorul conținut:

(1) Hotărîrile instanței de insolvabilitate pot fi atacate cu apel în termen de 15 zile de la data pronunțării dispozitivului, cu excepțiile prevăzute de prezenta lege. Termenul de apel, precum și apelul declarat nu suspendă executarea hotărîrilor instanței de insolvabilitate.
(2) Încheierile instanței de insolvabilitate pot fi atacate cu recurs în termen de 15 zile din data comunicării și numai în cazurile expres prevăzute de prezenta lege. Termenul de recurs, precum și recursul declarat nu suspendă executarea încheierilor instanței de insolvabilitate.
(3) La cererea motivată a părții interesate:
a) instanța de apel poate suspenda executarea hotărîrilor instanței de insolvabilitate;
b) instanța de recurs poate suspenda executarea încheierilor instanței de insolvabilitate.
(4) În vederea soluționării apelului sau recursului, instanței superioare i se trimit, în copii certificate de instanța de insolvabilitate, doar actele care interesează soluționarea căii de atac.
(5) Pentru fiecare hotărîre sau încheiere contestată în cadrul procedurii se constituie un singur dosar, indiferent de numărul cererilor de apel sau de recurs formulate împotriva acestora.
(6) Cererile de apel se examinează în procedură scrisă, în termen de pînă la 60 de zile de la data intentării procedurii de apel, în condițiile examinării cauzei în primă instanță. Instanța de apel poate dispune citarea participanților la proces dacă apreciază acest fapt ca fiind necesar. Cererile de apel și recurs se examinează în modul prevăzut de Codul de procedură civilă, cu excepțiile stabilite de prezenta lege.
(7) Deciziile instanței de apel nu se supun recursului, fiind definitive și irevocabile de la pronunțare.”.

:: Proiectul și Nota informativă pot fi consultate aici.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.