Flux noutăţi

Finanțarea Republicii Moldova în valoare de 60 mil. EUR pentru gestionarea crizei energetice
15.12.2021 | JURIDICE MOLDOVA

Marți, 14 decembrie, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de Hotărâre cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova”, potrivit unui comunicat.

Suportul bugetar va fi oferit sub formă de asistență nerambursabilă.

Acordul prevede acordare unui grant în valoare de 60 milioane euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic. Mijloacele financiare vor fi debursate anul curent, într-o singură tranșă.

Scopul principal al suportului respectiv este atenuarea impactului socio-economic urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, sporirea capacității Guvernului de a furniza servicii personalizate grupurilor vulnerabile, precum și redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică în Republica Moldova.

Acordul va fi semnat pe data de 15 decembrie în cadrul summitului Parteneriatului Estic, la Bruxelles. Din partea Republicii Moldova acordul va fi semnat de către Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar din partea Comisiei Europene, de către Oliver Varhelyi, Comisarul european pentru vecinătate și extindere.

Decizia de finanțare aferentă suportului bugetar „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” a fost adoptată de către Comisia Europeană la data de 10 decembrie 2021.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.