Vineri, 17 decembrie 2021, Ministerul Justiției a informat că a expediat spre avizare proiectul de lege privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile administrative din organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, după ce a fost definitivat prin prisma recomandărilor Comisiei de la Veneția, potrivit unui comunicat.
Proiectul prevede obligativitatea verificării integrității tuturor candidaților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), înainte ca dosarele lor să ajungă în concurs/alegeri. Această procedură este numită pre-vetting. Până acum nu a existat un filtru al integrității.
Conform proiectului de lege, integritatea judecătorilor și procurorilor care vor dori să acceadă în structurile de autoadministrare ale procurorilor și judecătorilor, va fi verificată de o Comisie de evaluare independentă. Aceștia vor depune dosarele la instituțiile respective, care, la rândul lor, vor cere avizul Comisiei de evaluare. Doar candidații care vor primi aviz pozitiv din partea Comisiei vor fi considerați eligibili pentru funcțiile respective. De asemenea, aceștia vor putea contesta avizul Comisiei la Curtea de Apel Chișinău.
Menționăm că, pe 13 decembrie, Comisia de la Veneția a adoptat avizul pe marginea proiectului de lege în care se menționează că este de competența autorităților moldovenești să decidă dacă situaţia din justiție creează o bază suficientă pentru a supune evaluării extraordinare integritatea judecătorilor, procurorilor, precum și a membrilor CSM și CSP. De asemenea, Comisia a constatat că procedura de evaluare este una echilibrată.
Proiectul de lege poate fi consultat aici.
Aflaţi mai mult despre Comisia de la Veneția, CSM, CSP, Ministerul Justiţiei
Lasă un răspuns