Flux noutăţi

A fost lansat conceptul unei legi cu privire la Apărătorii Drepturilor Omului în Republica Moldova
28.12.2021 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 27 decembrie 2021, Avocatul Poporului a comunicat despre lansarea Proiectului de concept a legii cu privire la Apărătorii Drepturilor Omului în Republica Moldova, care a fost elaborat de Oficiul Avocatului Poporului (OAP) și este propus spre examinare și dezbateri reprezentanților societății civile, ai grupurilor profesionale, organizațiilor sindicale, mass-media, oricărei persoane interesate care poate fi apărător al drepturilor omului.

Conceptul avansat de Oficiul Avocatului Poporului are la bază un model de lege cu privire la recunoașterea și protecția apărătorilor drepturilor omului, elaborat de 27 de experți cu renume mondial, care au efectuat cercetări juridice comparative și au identificat atât bunele practici, cât și practici restrictive în recunoașterea și protecția apărătorilor. Proiectul de lege-model ia în calcul aproximativ 40 de jurisdicții naționale. De asemenea, au fost consultați peste 500 de apărători ai drepturilor omului din peste 110 state din lume.

După elaborarea Conceptului privind necesitatea reglementării juridice a protecției ADO, în cazul susținerii acestei inițiative Oficiul Avocatului Poporului își propune elaborarea unui proiect lege specială cu suportul societății civile. În cazul atingerii unui consens  pe subiectul vizat, Avocatul Poporului consideră important ca acesta să fie discutat ulterior în cadrul unor ședințe de lucru cu participarea autorităților statului, ținând cont de complexitatea, necesitatea și importanța problemei.

Adoptarea unei legi speciale sau completarea cadrului legal cu  reglementări exprese privind Apărătorii Drepturilor Omului ar constitui recunoașterea faptului că există  o categorie de persoane (ADO), care necesită garanții de securitate  speciale și nu în ultimul rând, obligațiile Apărătorii Drepturilor Omului trebuie susținuți în activitatea lor, protejați de atacuri, represalii și restricții nerezonabile. Recunoașterea și asigurarea unei protecții efective a apărătorilor drepturilor omului prin lege va contribui la promovarea democrației, buna guvernare, dezvoltarea durabilă și respectarea statului de drept.

În contextul celor expuse mai sus, Avocatul Poporului lansează apelul public pentru consultarea opiniei apărătorilor drepturilor omului, a reprezentanților societății civile, în privința Conceptului unei legii cu privire la protecția Apărătorilor Drepturilor Omului.

De asemenea, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului lansează apelul de a se expune pe marginea necesității de a include în conceptul propus un capitol cu prevederi despre copiii-apărători ai drepturilor omului și Ombudsmanul Copiilor ca mecanism de apărare a copiilor –apărători ai drepturilor omului.

Opinia și propunerile/sugestiile la proiectul de Conceptul unei legi cu privire la apărătorii drepturilor omului în Republica Moldova  le puteți transmite până la data de 20 ianuarie 2022 la adresa de email: anastasia.catan@ombudsman.md


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.